U trendu

Naučnici prvi put videli svetlost na drugoj strani crne rupe

Britanski „Indipendent“ danas prenosi da su naučnici prvi put u istoriji uočili svetlost na drugoj strani crne rupe.

Ovakvo otkriće ne samo da deluje teško, već deluje nemoguće, s obzirom na to da crne rupe „jedu“ sve što im se približi, uključujući i svetlost.

To je ipak bilo moguće zahvaljujući tome što je u najnovijoj studiji korišćen nesvakidašnji efekat gde svetlo izbija oko crne rupe, tako da naučnici mogu da vide ono što je sa druge strane.

Otkriće se pojavilo nakon što su naučnici ispitali Iks-zrake koje je u svemir izbacila supermasivna crna rupa koja se nalazi u središtu druge galaksije, na oko 800 miliona svetlosnih godina daleko.

Iks-zraci su imali neobičan šablon – posle svetlih, blještećih Iks-zraka pojavili su se manji, a kasniji su imali različite boje.

Iks-zraci su delovali kao da su usmereni sa druge strane crne rupe, primetio je astrofizičar sa univerziteta Stenford u Kaliforniji Den Vilkins.

S obzirom na to da crne rupe uništavaju svetlost, Vilkins objašnjava da svako svetlo koje uđe u crnu rupu, ne izlazi iz nje, tako da ne bi trebalo da vidimo šta je iza crne rupe.

„Idepindent“, međutim, navodi da je ovo drugačija, manje poznata karakteristika crnih rupa, koja je pokazala da Iks-zraci mogu da se vide, a Vilkins dodaje: „Razlog zbog kojih možemo videti svetlost je zato što crne rupe iskrivljuju prostor, izvrćući magnetna polja oko sebe“.

Postojanje svetlosti sa druge strane crne rupe je predviđeno Ajnštanovom teorijom relativiteta, ali se to do sada nikad nije desilo i ovo je prvi put da je svetlost viđena iza crne rupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.