U trendu

Naučnici su dokazali čudesan efekat: Kada ste nervozni ili tužni, morate da uradite jednu stvar

Jednostavna fizička aktivnost, poput šetnje, može značajno da poboljša vaše raspoloženje, pokazala je studija.

Nije bitno kuda hodate, zašto, s kim ili kakav efekat očekujete, činjenica je da ćete se posle šetnje osećati bolje.

Psiholozi kažu da je osećaj sreće i zadovoljstva koji nastaje usled fizičkih pokreta povezan sa činjenicom da je čovek „programiran” da traži hranu.

Istraživači kažu da je ovo prva studija koja je razmatrala ovo bez uključivanja faktora kao što su izlaganje svežem vazduhu, boravak u prirodi ili zadovoljstvo nakon postizanja cilja fitnesa.

Evo kako je istraživanje teklo.

U tri studije, tim je testirao stotine studenata koji nisu znali pravu svrhu istraživanja, kako bi odgovori bili istinitiji.

Dve studije su otkrile da su studenti koji su proveli 12 minuta u grupnoj šetnji kampusom ili šetali sami prijavili bolje raspoloženje.

Za poređenje, druga grupa je sedela i gledala fotografije kampusa, ili gledala video koji prikazuje unutrašnjost kampusa.

U odvojenoj studiji, pokazalo se da hodanje ima pozitivne efekte na raspoloženje, čak i kada su volonteri unapred znali da će nakon šetnje morati da napišu esej od dve stranice.

,,Smatramo da ljudi potcenjuju u kojoj meri će im se raspoloženje popraviti ako samo ustanu sa kauča i prošetaju“, zaključuju autori studije Džefri Miler i Zlatan Križan.

Dakle, sledeći put kada vam raspoloženje padne, izađite u šetnju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.