U trendu

Naučnici uvereni: Zemlja je najpre trebalo da se zove Voda

Naučnici godinama pokušavaju da otkriju kako je Zemlja nastajala. Delom odgovore traže u nastanku obližnjih planeta, delom u istraživanju same Zemlje. Međutim, poslednje istraživanje koje su sproveli naučnici Univerziteta Ajova Stejt i Univerziteta Kolorado otkrilo je veoma zanimljive informacije.

Naučnici su uvereni da je naš planeta na početku bila u potpunosti prekriven vodom, bez ijednog izloženog komada zemlje. U prevodu, bolje bi joj odgovaralo ime “Voda” umesto “Zemlja”.

U svom istraživanju opisali su da su analizirali uzorke s okeanske površine koja je s godinama “izronila” na površinu u Australiji i otkrili hemijske tragove koji ukazuju na to da je Zemlja zapravo bila vodeni planeta. Tačnije, da su prvi kontinenti počeli da se pojavljuju pre manje od 3,2 milijarde godina. Naučnici ističu da bi ta otkrića mogla uveliko promeniti naše shvatanje istorije razvoja života na našoj planeti.

Naime, prema tim podacima, prvi život na Zemlji razvio se u okeanima jer nije imao gde drugo.

Rana Zemlja, bez kontinenata, verovatno je podsećala na vodeni svet, što je u velikoj meri ograničilo okolinu u kojoj se život mogao razviti i uticalo na evoluciju života na Zemlji, ali i mogućnosti njegovog postojanja drugde, zapisali su geolozi Bendžamin Džonson i Bozvel Ving u svom istraživanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar