U trendu

Ne propustite: Večeras na nebu SPEKTAKL koji se viđa jednom u 36 godina

Danas, 31. januara će se na nebu spojiti tri neobične lunarne pojave: supermesec, plavi Meseci krvavi Mesec, a kao da to nije dovoljno, sa nekih delova Zemlje će se videti i potpuno pomračenje Meseca.

Evropa, nažalost, nije među mestima s kojih će pomračenje biti vidljivo. U njemu će uživati ljudi u Severnoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji, ali ćemo i mi moći da vidimo kako Mesec sutra uveče izglda veće i menja boju u crvenkastu.

„To je redak astronomski triplet“, rekao je Keli Biti, urednik časopisa Sky and Telescope, prenose mediji u regionu.

Supermesec se javlja kada je Mesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji. Te dve pojave nisu toliko retke, ali u kombinaciji sa istovremenim pomračenjem Meseca nije ih bilo 36 godina.

Tokom pomračenja Mesec će skliznuti u Zemljinu senku, a beli disk će postupno poprimiti narandžastu ili crvenu boju. Tako će ‘plavi’ Mesec postati „krvav“. Inače, „plavi Mesec“ je izraz koji se krosti za drugi pun Mesec u kalendarskom mesecu, dakle, nema veze sa bojom samog zemljinog satelita.

Kako prenose mediji, poravnanje Sunca, Meseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom delu SAD i Kanade biće vidljivo pre zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mesec izlazi.

Suprotno od pomračenja Sunca, pomračenje Meseca se može posmatrati golim okom.

„Bilo je mnogih supermeseca i pomračenja, ali retko je da se to dogodi sa plavim mesecom“, kaže profesor fizike i astronomije na univerzitetu u Dejtona Biču.

„Poravnanje ta tri ciklusa, to je čudo koje treba pogledati“, rekao je.

To se poslednji put dogodilo 30. decembra 1982. i tada je bilo vidljivo u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)