U trendu

Nekad i sad: YU-logika – Filter 57 pakovao se naopako, a evo zašto

Puši se danas, a pušilo se i nekad – puno jeftinije. Pakovanja cigareta koja su se prodavala u Jugoslaviji nekad su bila bez današnjih obaveznih zdravstvenih upozorenja, a njihovi su nazivi bili toliko kultni da se ni danas ne zaboravljaju – od Opatije, Drine, Veka, Zeta i legendarnog „filtera 57“, piše Express.hr.

SFRJ je tokom 1960-ih imala čak 15 firmi duvana koje su proizvodile neverojatnih 145 brendova cigareta, pa ne čudi što se više pušilo domaće od stranog.

Najprodavanija je bila Drava Među najpoznatije, a navodno i najkvalitetnije duvanske proizvode spadali su oni izrađeni u Zagrebu, Sarajevu i Nišu.

Daleko najprodavanije su bile Drava cigarete, a među popularnijima su zasigurno bile i Drina i Morava.

Oni s možda malo više dinara mogli su priuštiti i strane cigarete, među kojima su bili popularni Camel, Pall Mall, Winston, Marlboro i Lucky Strike.

Domišljatost jugoslovenskih proizvođača

Meka pakovanja su bila zamišljena kao ona namenjena radnicima, ponajpre zbog svoje nešto jeftinije cene, ali i pakovanja koje se lakše dalo gurnuti u džep.

Među jugoslavneskim brandovima tzv. radničkih cigareta dolazile su i slavne „Filter 57“ koje su se razlikovale od drugih po jednoj originalnosti – naime bile su okrenute naopačke. To nije bila slučajna greška koja se ponavljala, već praktičnost ponovno usmerena ka radnicima koji su najčešće imali prljave ruke.

Tako bi oni kod vađenja samo preokrenuli kutiju i izašla bi cigareta koja bi se primila za gornji deo, a čisti filter bi lako stavili u usta.

Te su se cigarete proizvodile u fabrici Tobočana Ljubljana 1957. godine.

Nakon rata većina je brandova cigareta, uostalom kao i fabrika, propalo te su zamenjene novim brandovima, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.