U trendu

Neke ljude komarci više napadaju, je li to zbog „slatke krvi“?

Koliko god se trudili da izbegnemo komarce i koliko god koristili razne preparate, na neke ljude oni se jednostavno zalepe. Postoje dobri razlozi zašto je to tako, piše „The Healthy“.

Bitno je napomenuti da komarci prate ljude po mirisu. Ženke uključe sva svoja čula kako bi odlučile žele li nekoga da ubodu ili ne.

Ugljen dioksid koji ljudi izdišu zajedno s raznim hemikalijama stvara miris koji komarci mogu da osete i kada su 30 metara udaljeni od čovjeka, tvrdi Bart Knols, biolog koji proučava komarce.

– Svaka osoba ispušta više od 300 različitih hemikalija iz kože, a čak njih 100 nalazi se u dahu – rekao je.

Miris kože na koji reaguju komarci ovisi o njihovoj vrsti. Žuti komarac i tigrasti reaguju na mlečnu kiselinu, a Anopheles vrstu privlače masne kiseline, tvrdi Knols.

Mešavina hemikalija i mirisa zavisi u stvari o nama. Šminka, kozmetika, prehrana, pH kože… Sve te stvari čine mešavinu hemikalija, pa vaš miris zapravo zavisi od onoga šta koristimo i jedemo, prenose mediji.

Postoje razne teorije o tome zašto je neka osoba privlačnija komarcima, a mnogi kažu da je to zato što imaju „slatku“ krv. Neki veruju i da uzimanje vitamina B i belog luka ljude čini manje privlačnim ovim insektima. Ipak, Knols kaže da ne postoji dovoljno dokaza za to.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar