U trendu

Neobična špargla

Veruje se da su za šparglu znali još stari Egipćani, pošto se ona može naći na nekim bareljefima. Pretpostavlja se da se ona pojavila u Evropi u peščanim nanosima Rajne i Šelde, što se zaključuje po nazivima starih vrsta. U Francuskoj se gajenje špargle proširilo u 16. veku, kada je već smatrana za veoma cenjeno jelo, mada je bila i predmet sujeverja.

Tada je špargla bila tanka, a krupna holandska špargla uvezena je u Francusku početkom 18. veka. Tek 1805. godine špargla se počela gajiti na većim površinama. Ako kupujete špargle, izaberite sveže, sjajne, zelene i ljubičaste, nikada žućkaste i bez sjaja, s glatkim i zbijenim vrhom, bez obzira na to kakva im je boja, i s neodvojivim listovima. Postoji trik kojim se može utvrditi da li je sveža. Naime, sveža špargla lomi se kao staklo.

Bez obzira na ono što piše u mnogim kuvarima, špargle ne treba strugati. Treba ih ljuštiti, i to samo specijalnim nožem, kao krompir, polazeći nekoliko centimetara ispod vrha do osnove. Ako je špargla veoma mekana, jednostavno odrežite kružić pri osnovi i osvežićete je. U uzan i dubok sud uspite slanu vodu a nivo vode podesite tako da vrhovi špargli ne budu potopljeni kada ih stavite u lonac. Zagrevajte vodu dok ne proključa i kuvajte špargle 15 do 20 minuta, zavisno od veličine.

U Francuskoj se špargle pripremaju na sledeći način: veza špargli kuva se u slanoj vodi dok povrće ne omekša. Zatim se špargle ocede. U dubok tanjir naseckaju se dva tvrdo kuvana jajeta. Dodaju se so i biber prema ukusu. Umuti se biber, pa se pripremljena jaja stave odozgo. Ovako pripremljen garnirung služi se uz kuvane špargle.

Italijani rado pripremaju špargle sa sirom. Takođe ih kuvaju u slanoj vodi da omekšaju, pa ih procede. Zatim stave špargle u vatrostalni sud, pokriju s dosta rastopljenog putera i struganog parmezana. Vatrostalni sud sa šparglama stavi se u vrelu rernu i peče se dok sir ne počne da se topi.

U Libanu prave salatu od špargli. Za takvu salatu potrebno je 170 g šećera, pola kašičice soli, dva paketića želatina, mala konzerva špargli, vrhovi špargli, 2,3 dl vode, dve seckane pimento paprike, sok polovine limuna, dve kašičice struganog crnog luka, 230 g seckanog celera, 1,15 dl belog sirćeta. Pomešajte šećer, vodu i sirće i stavite da tečnost provri. Dodajte želatin prethodno rastvoren u 1,15 dl hladne vode. Ohladite, dodajte ostale sastojke i izručite u kalup. Stavite u frižider da se stegne.

U Mađarskoj se jede krem supa od špargli. Očišćene špargle kuvaju se u slanoj vodi da omekšaju. Zatim se šparglama odseku glavice, a ostali delovi se propasiraju. Pavlaka se razmuti s brašnom i spoji sa supom od kostiju i supom od špargli, propasiranim šparglama i glavicama. Zašećeri se i posoli prema ukusu. Kuva se dok ne provri, pa se dodaju dva žumanca pomešana s puterom. Sve se dobro promeša i odmah služi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.