U trendu

Neverovatan poduhvat: Proveo 100 dana pod vodom, izronio 20 godina mlađi

Prošle godine, profesor Džozef Dituri sa Univerziteta Južna Florida sproveo je istraživanje kako ljudsko telo reaguje na dugotrajne efekte boravka pod ekstremnim pritiskom

Kako bi to saznao, boravio je u 100-kvadratnom staništu 30 metara ispod površine u „Jules’ Undersea Lodgeu“ u Kei Largu.

Dituri je bio podvrgnut raznim psihosocijalnim, psihološkim i medicinskim testovima poput analize krvi, ultrazvuka, elektrokardiograma i testova matičnih stanica kako bi, boraveći pod vodom, istražio posebnu vrstu leka koja dostavlja kiseonik ljudskom telu pod visokim pritiskom.

Dok je proučavao te efekte, doktor. Dituri je takođe provodio vreme pod vodom poučavajući školsku decu putem svog prenosnog računara.

Nakon povratka na površinu u junu, doktor Dituri tvrdio je da je došlo do  smanjenja od 50 odsto svakog upalnog markera u njegovom telu, prema rezultatima analiza krvi.

On je naveo kako je eksperiment poboljšao i druge aspekte njegovog zdravlja. Ustanovio je da su mu duži telomeri (struktura izgrađenih od DNK sekvenci i proteina koje se nalaze na krajevima hromozoma) koji su povezani sa dugim životom, prenosi magazin.politika.rs.

Iako je doktor Dituri primetio kako njegovi telomeri nisu bili toliko dugački kao što su bili kad je prvi put izašao iz eksperimenta prošlog leta, oni su duže nego što su bili pre početka istraživanja.

Doktor Dituri je takođe objasnio kako je eksperiment pozitivno uticao na njegovu spoljašnju starost.

– Sada imam 56 godina. Moja spoljašnja starost bila je 44. Kad sam izašao iz vode, moja spoljašnja starost bila je 34 –  rekao je doktor Dituri za „Orlando WKMG News“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar