U trendu

Neverovatna ideja: Uskoro ćemo u svemir ići – liftom (video)

Japan će uskoro da testira svemirski mini lift. Do 2050. trebalo bi da počne da prevozi turiste, objavili su naučnici sa Univerziteta Šizuoka.

https://www.youtube.com/watch?v=2ZqFCyX859U

Kako prenose mediji, japanski naučnici koji rade na konstrukciji svemirskog lifta uskoro će da obave prvo testiranje u svemiru s minijaturnom verzijom lifta, izvestili su sa Univerziteta Šizuoka.

Naučnici se nadaju da će uz pomoć dugačkog kabla postavljenog u svemiru između dvaju manjih satelita uspeti da pošalju minijaturni lift dimenzija 6x3x3 centimetara.

Raketom H-2B u svemir bi trebalo da prevezu sav potreban materijal. Njeno lansiranje predviđeno je 11. septembra iz baze Tanegašima na jugu arhipelaga.

“Reč je o prvom ovakvom pokušaju u svetu, kojim nastojimo da testiramo kretanje lifta u svemiru”, rekao je portparol Univerziteta za AFP, dodavši da će se sve odvijati pod nadzorom kamera postavljenih u satelitima.

https://www.youtube.com/watch?v=mU6uEXnQYaA

Koncept svemirskog lifta koji bi se uz pomoć čvrstih kablova uspinjao više hiljada kilometara do svemirske stanice smeštene u geostacionarnoj orbiti datira još iz 19. veka. Na tu zamisao došao je sovjetski naučnik Konstantin Tsjolkovski 1895. kada je ugledao Ajfelov toranj u Parizu.

Gotovo sto godina kasnije, Artur Klark, britanski pronalazač i jedan od najpoznatijih pisaca naučne fantastike, koji se ipak čvrsto držao nauke i njenih realnih dometa i hipoteza, obnovio je ovu zamisao u knjizi “Rajski vodoskoci”, objavljenoj 1978.

Za sada, taj san zbog tehnoloških prepreka još uvek postoji samo u teoriji. Ipak, jedna japanska kompanija na celu priču gleda mnogo optimističnije. Reč je o firmi Obajaši koja sarađuje sa timom naučnika sa Šizuoke. Njeni stručnjaci rade na izgradnji lifta koji bi do 2050. godine u svemir prevozio turiste.

Iz kompanije su objasnili da nameravaju da postave čvrstu karbonsku nanocev, kabal strukturom dvadeset puta čvršći od čelika. Kabina lifta kretala bi se zahvaljujući šipci dugačkoj oko 96.000 kilometara, što je četvrtina udaljenosti između Zemlje i meseca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.