U trendu

Neverovatno otkriće: Veliki toplotni talas „otkrio“ ostatke novog Stounhendža (vdeo)

Novi Stounhendž otkriven je u Irskoj nakon velikog toplotnog talasa koji je zahvatio Britanska ostrva, piše australijski Njuz.com.

Kako su temperature sve više rasle nekoliko parcela, koje su obično skrivene od gustog rastinja, otkrile su naselja, viktorijanske vrtove, aerodrom iz Drugog svetskog rata i temlje rimskih sela.

Fotograf je pomoću drona uspeo da zabeleži neverovatne fotografije “potpuno novog” Stounhendža u oblasti Mid, u blizini grobnice iz vremena neolita zvane Njugrandž stare oko 5.000 godina.

„Novi Stounhendž uključuje neobične i neočekivane obrise i strukture, kazao je profesor arheologije iz Dablina“, Stiven Dejvis za „Bi-Bi-Si“.

Zahvaljujući visokim temperaturama, suše su ogolile polja, a na ovim mestima su se pojavili istorijski ostaci u dužini od 1,6 kilometara.

Rimska naselja otkrivena su u Velsu i Norfolku, dok se jedna viktorijanska bašta ponovo pojavila u Lankaširu, a obrisi aerodroma i skloništa iz Drugog svetskog rata su se pojavila u Hempširu i Kembridžu.

Kada je reč o cirkularnoj strukturi, arheolozi kažu da ona predstavlja kružnicu jama ili šupljina, a da su neolitske kružnice u Velikoj Britaniji korišćene radi verskih rituala i ceremonija, prenosi B92.net.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)