U trendu

Ni škorpija ni pauk: Čudne bube preplašile stanovništvo (foto)

Neobični zglavkari koji izgledaju nešto poput škorpije i pauka, u samoodbrani ispuštaju kiselinu i jedu bubašvabe za večeru, napustili su svoja skloništa i krenula u Teksas u potrazi za hranom i partnerom.

Neobičan paukoliki zglavkari (arahnide) vinegruni, poznati kao „bič škorpioni“, često nazivani i „kopnenim jastogom“, pronađeni su prošle nedelje u Nacionalnom parku „Big bend“ u basenu Čisos. Zaposleni u parku su na društvenim mrežama podelili fotografiju ovog stvorenja, na užas svojih pratilaca.

Prema rečima zvaničnika parka, letnja kiša izmamila je vinegrune iz njihovih skrovišta. Stvorenja, dugačka oko tri centimetra, pojavljuju se u ovo doba godine u potrazi za „hranom i ljubavlju“.

Vinegruni su „relativno bezopasni u slučaju da ih ne iznervirate“, kažu prirodnjaci.

Ove arahnide mogu da ugrizu svojim kleštima, ali i da iz svog repa ispale „precizno usmeren“ mlaz tečnosti koju čini 85 procentna sirćetna kiselina.

Oba ova odbrambena mehanizma vinegruna nisu opasni po ljude.

Zahvaljujući sirćetu koje izbacuje iz svog repa ovaj zglavkar je dobio i ime vinegrun (eng. vinegar – sirće). Vrsta pronađena u Teksasu je crne boje.

Vinegruni se kreću samo noću, imaju loš vid i najčešće nastanjuju pustinje. Obično love stonoge, škorpione, crvčke, bubašvabe i druge beskičmenjake i to svojim tankim prednjim nogama pomoću kojih osećaju vibracije.

Ženke se mogu prepoznati po mladuncima koje nose na leđima, slično kao škorpije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar