U trendu

Ni slutili niste zašto su farmerke skoro uvek plave boje

Farmerke su svakako najraznovrsnije pantalone koje imate u svom ormanu. Njihova nijansa može da varira, ali su skoro uvek plave boje. A da li ste se ikada zapitali zašto je to tako?

Da bi dobili odgovor na to pitanje, moramo se vratiti u vreme kada su napravljene prve farmerke. Levi Štraus je poznat kao izumitelj ovog komada odeće, patentirajući stil sa nitnama koje su farmerke činile čvršćim, ali on ipak nije izumeo tkaninu danas poznatu kao teksas ili džins. Teksas je već postojao kao tradicionalna vrsta materijala koju su koristili radnici za svoju odeću, ali je Štraus izmenio izgled tkanine njenim bojenjem. Iskoristio je dizajn već postojećih ‘pačijih pantalona’, koje su kasnije izašle iz mode i ustupile mesto farmerkama.

Plava boja je izabrana zbog hemijskog sastava ove boje. Većina boja prodire u tkaninu na visokim temperaturama, što uzrokuje lepljenje boje. Prirodna, indigo boja koja se koristila za bojenje prvih farmerki se lepila samo za spoljašnjost tkanine, a kada se džins prao, mali komadi boje su otpadali zajedno sa nitima. Što se teksas više prao, posatajao je sve mekši, i na kraju bi se dobio onaj ‘isprani’ izgled koji imaju sve vaše omiljene farmerke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar