Nije lako biti elf

Pružanje usluga klijentima, pričanje priča, prirodne nauke i preživljavanje u prirodi su osnovna znanja koja svaki elf, to jest Deda-Mrazov pomoćnik, mora da zna. A svako ko želi posao Deda-Mrazovog pomoćnika može da se raspita na Akademiji za elfove u gradu Rovaniemi u Finskoj, 2.600 km od Severnog pola, za koji Finci tvrde da je pravi dom Deda-Mraza.
Znanja koja elf mora da poseduje su velika i različita. Oni rade mnogo više nego što je pakovanje poklona koje porodice kupuju za Božić ispred Deda-Mrazove kuće ili odgovaranje na 750.000 pisama koja pristignu u Deda-Mrazovu lokalnu poštu svake godine. Elf mora da zna kako da napravi vatru u snegu i da poznaje lokalnu prirodu i životinje, jer se nikada ne zna šta deca mogu da pitaju.
Posao Deda-Mraza je od značaja za ovaj region, gde je nezaposlenost skoro dvostruko veća od finskog proseka, prosečne zimske temperature kreću se od -15 do -10 stepena Celzijusa, a sneg može biti dubok i preko metra.
Prvi avion pun turista koji su došli da posete Deda-Mraza došao je pre oko 20 godina, a danas dolazi i do 500.000 turista; većina su iz Francuske, Britanije i Rusije. Mnogi turisti dolaze na dnevne izlete – da posete Deda-Mraza, nauče da voze sanke s psima, probaju lokalne delikatese i uz malo sreće vide polarnu svetlost iznad jela sa snegom. Broj turista se svake godine povećava. Uticaj turizma na ovaj kraj je ogroman. To je i način da meštani namame na povratak svoje sugrađane koji su napustili ovaj region zbog boljih poslovnih mogućnosti na jugu zemlje. Region planira da investira više od milijardu evra u izgradnju novih hotela, rezorta i ski-liftova. Nova Akademija za elfove je odgovor na poslovne potrebe i pokušaj da se smanji nezaposlenost. Oko 500 elfova radi u ovom gradu od 60.000 stanovnika, gde je u 2006. godini nezaposlenost bila 14 procenata (u poređenju s nacionalnim prosekom od 7,7 procenata). Tako je nastala profesija elfa.
Među oko 1.000 mladih ljudi koji završavaju školu ili univerzitet svake godine, konkurencija je nemilosrdna. Hiljade se javljaju na sezonske poslove u regionu.
Regionalne turističke atrakcije fokusiraju se na sledeće aktivnosti: krstarenja na ledolomcima, safari na irvase, ili jednostavno lov i vožnja kanuom. Svima njima potreban je elf ili vodič. Prava je umetnost zadržati dečji entuzijazam prema igri na temperaturi ispod nule. Ispiti za dobijanje profesionalnih sertifikata su deo programa koji je otvoren za sva godišta.
Po dolasku aviona, elfovi obučeni u zelene jakne i crvene rukavice i kape prate posetioce u autobuse do njihovih destinacija kroz zimski sumrak. Posle dana provedenog u vožnji snoumobilom, mogu da doprate porodice do farme irvasa ili da pričaju priče o Deda-Mrazu i Rudolfu, irvasu crvenog nosa. Poznavanje stranih jezika je neophodno. Prošle godine posetioci su došli iz čak 48 zemalja. Većina ih govori engleski, ali veliki broj dolazi i iz drugih zemalja, kao što je Japan. I pored toga, elfovi moraju da budu spremni da odgovore na razna pitanja dece i odraslih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.