U trendu

Nije sve u osećanjima: Pronađite idealnog partnera pomoću čiste matematike

Ko bi znao da jednačine i grafikoni mogu voditi vaš ljubavni život – matematičarka Hana Fraj u autorskom tekstu prenosi čime se ona rukovodi za pronalazak idealnog partnera, piše portal Ideas.ted.com.

Kad je reč o ljubavi, dugoročne odluke su riskantan posao. Pre ili kasnije, većina nas odluči da napusti naše bezbrižne dane vanbračne zajednice i “smiri se”, odnosno stupi u brak, navodi Fraj.

Ali kako da znamo da smo zaista našli idealnog partnera? Kao što vam svaki matematički orijentisan um može reći, to se zna po finom balansu između strpljenja tokom čekanja prave osobe i prepoznavanja prilike da se “smirite”. Svi drugi spadaju u zonu “paradoksa poželjnog neženje ili udavače”, navodi Ideas.ted.com.

– Ako ste odlučili da nikad ne stanete na ludi kamen, možete nabrojati sve svoje partnere u životu i oceniti ih u smislu kakvi bi bili da su postali vaš životni izbor. Takva lista deluje prilično besmisleno, ali da ste je napravili ranije, olakšalo bi vam izbor životnog partnera. Veliko pitanje je kako odabrati najbolju osobu sa vaše imaginarne liste, a da ne znate šta vas čeka – navodi Fraj i nastavlja:

– Pretpostavimo da su pravila zabavljanja jednostavna: kad odlučite da se smirite i prestanete da izlazite, vi ne možete da pogledate napred i vidite sve partnere koje ste mogli imati na listi, ali takođe, kad jednom vi odbijete nekog, ne možete se vratiti nazad i predomisliti. To je, možda, moje iskustvo, ali ljudi su iznenađujuće odbojni ako ih nakon više godina pozove neko ko ih je odbio u prošlosti, a zove ih jer niko bolji nije naišao – ističe Fraj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar