No smoking

Sticajem okolnosti, prva nedelja jula obeležena je mnoštvom vesti vezanih za borbu protiv pušenja. Ono što je u agencijskim vestima svakako bilo najzanimljivije jeste odluka izražena kroz odgovarajući dekret Svete stolice da od 1. jula na teritoriji Vatikana bude zabranjeno pušenje. Ovaj dokument dotiče se kako stanovnika papske države, dakle sveštenoslužitelja i monaštva (!) Katoličke crkve, tako i svih gostiju i posetilaca. Njih će o ovoj odluci obaveštavati tablice raspoređene posvuda po teritoriji malene države. Nema spora da je za sve koji se bore protiv ove za čoveka pogubne navike to izuzetno prijatna vest. Sa druge strane, okorele pušače predviđena kazna od 30 evra teško da će zaustaviti u ovom poroku.

U Rusiji je upravo usvojen i stupio na snagu novi kodeks o administravnim merama protiv narušavanja pravnih propisa. U skladu sa ovim dokumentom, između ostalog, znatno su povećane kazne za prekršaje u železničkom saobraćaju. Pored naplate raznovrsnih kazni – za kršenje pravila prevoza, povredu imovine, požarne bezbednosti itd. – uvodi se i kazna za pušenje u vagonima prigradskih vozova, kao i u vagonima međugradskih i međunarodnih vozova, ukoliko nisu predviđeni za pušače. Kazna je 300 rubalja i, kao i malopre, teško da će predstavljati značajniji problem za bilo kojeg jačeg zavisnika od nikotina.

U Sjedinjenim se pak Državama, i to u Njujorku, bore protiv pušenja, istovremeno pokušavajući da makar delimično nadoknade gubitke koje je gradska kasa pretrpela posle terorističkih napada 11. septembra. Gradonačelnik Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) potpisao je ukaz kojim se na svaku prodatu paklu cigareta ustanovljuje porez u iznosu od 1,42$, pa tako njena cena raste i do sedam dolara. Prema njegovoj računici, dopunski prihodi trebalo bi ukupno da čine oko 220 miliona dolara!

Međutim, ovaj (poslovični) optimizam gradonačelnika ne dele svi. Iz potpuno razumljivih razloga, više od svih ogorčeni su vlasnici radnjica u kojima se prodaju cigarete. Oni (za razliku od gradonačelnika) odlično shvataju da sada pušači zbog ovakvih mera više ne ostavljaju svoju pogubnu naviku, već običaj da cigarete kupuju u obližnjem kiosku i, umesto toga, od sada će to raditi u susednim državama ili naručivati preko Interneta, gde je boks cigareta moguće nabaviti upola jeftinije nego u Njujorku.

Mnoge kritike Blumbergovih postupaka usmerene su na to da mu ukažu na to da su, primera radi, pokušaji Kanade da u periodu 1992-93. godine duvanske proizvode optereti ogromnim porezima doveli do toga da se u zemlji pojavi cela „industrija“ krijumčarenih isporuka (zvuči poznato?) cigareta sa godišnjim obrtom od milijardu dolara! U SAD takođe postoji ovaj problem. U 1995. godini u ovoj zemlji bilo je konfiskovano krijumčarenih cigareta u vrednosti od 238 hiljada dolara, a u 2001. godini, posle povećanja cena duvana, ovaj iznos povećao se na dva miliona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.