U trendu

Norvežanin i Rus odigrali najdužu partiju šaha koju je svet ikada video

Norvežanin Magnus Karlsen bio je pred porazom, ali je uspeo da se izvuče iz mat pozicije i da pobedi Rusa Jana Nepomnjaščnog u šestoj partiji bitke za titulu prvaka sveta u šahu. Nadmudrivanje za tablom trajalo je rekordnih sedam sati i 45 minuta, a ukupno su povučena 136 poteza!

Dvoboj Norvežanina i Rusa traje preko nedelju dana, a Magnus Karlsen je prekinuo niz od pet remija i sada vodi u ukupnom rezultatu 3,5-2,5, te pomenuta istorijska partija lako može da bude presudna.

Još od davne 1886. godine kada je pod okriljem FIDE počelo da se računa ko je svetski prvak, nijedna partija nije trajala pomenutih neverovatnih sedam sati i 45 minuta.

Povučeno je 12 poteza više od prethodnog rekorda koji je zapisan davne 1978. godine kada su čuveni Antoli Karpov i Viktor Korčnoja odigrali 124 poteza.

„Ne bi ni trebalo da bude lako u borbi za titulu. Čovek mora da pokuša da iskoristi svaku šansu koja mu se ukaže. Mislim da smo obojica rizikovali. Trudio sam se da produžim partiju koliko je moguće kako bismo obojica bili umorni u presudnim trenucima. Ispostaviće se da se to pokazalo kao odlična strategija“, rekao je prvak sveta iz 2013. godine Karlsen.

Nepomnjaščni je trenutno peti na svetu, ali je stekao pravo da se bori sa prvoplasiranim Karlsenom pošto je slavio na turniru izazivača.

Nema dileme da će Rus i Norvežanim do kraja voditi žestoku borbu, s obzirom na to da će trka za šampiona sveta trajati 14 partija.

Igraće se do 14. decembra, a ukoliko tada rezultat bude izjednačen, narednog dana uslediće finalni susret.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)