U trendu

Nova misterija na Mesecu, naučnici iznenađeni rezultatima analize uzoraka

Lava je tekla površinom Meseca pre samo dve milijarde godina, pokazala je analiza stena koje su donete na Zemlju u sklopu kineske misije „Čange-5“.

Naime, hemijska analiza stene, teške oko dva kilograma, pokazala je da su na Mesecu vulkanske aktivnosti trajale duže nego što se do sada pretpostavljalo, objavili su naučnici Akademije geoloških nauka u Pekingu.
Rezultati analize, objavljeni nedavno u žurnalu „Sajens“, ukazuju da su to najmlađe vulkanske stene na Mesecu.

Naučnici su otkrili da su uzorci milijardu godina mlađi od onih stena koje su na Zemlju doneli astronauti iz Amerike i bivšeg Sovjetskog Saveza pre više od 40 godina.

Jedan od koautora studije, Aleksandar Nemčin, ukazao je da stene, donete u prethodnim misijama, nisu bile mlađe od 3,1 milijardu godina.

Studija, međutim, nije pokazala da na Mesecu postoji velika količina radioaktivnih elemenata koji bi obezbedili toplotu neophodnu za vulkansku aktivnost, tako da za naučnike ostaje nepoznanica kako je lava tako dugo tekla tim nebeskim telom koji je formiran pre oko 4,5 milijarde godina.

Pred naučnicima je stoga još jedan zadatak — da utvrde koje su to druge sile mogle da održe vulkansku aktivnost na Mesecu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar