U trendu

Nova tehnologija otkriva skrivene natpise u egipatskim grobnicama

Ukoliko bi želeli da vide šta se nalazi u unutrašnjosti sarkofaga od papirusa, istoričari bi do sada morali fizički da ga oštete. Srećom, naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu pronašli su način da pročitaju natpis bez uništavanja sarkofaga.

Ovaj proces prilično podseća na čitanje zatvorenih knjiga, piše „Engedžet“.

Pokazalo se da skeniranje papirusnih sarkofaga putem svetlosnih snopova različitih frekvencija dovodi do sijanja mastila kojim su natpisi naneti, što znači da nije potrebno uništiti slojeve paste i gipsa u sarkofagu koji obično prekrivaju tekst.

Iako većina pronađenih natpisa ne predstavlja nikakvo spektakularno otkriće (u pitanju su pretežno liste za kupovinu i poreske prijave), naučnici navode da novi sistem pruža dragocen uvid u istoriju drevnog Egipta koja nije vezana za vladarsku lozu i druge poznate ličnosti.

Nova tehnika već se pokazala kao korisna prilikom skeniranja mumije u Kentu u Velikoj Britaniji. Iako se još ne zna da li će postati široko prihvaćena, istraživači je smatraju izuzetno dragocenim sredstvom za proučavanje istorije, prenosi B92.net.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar