U trendu

Novo ludilo osvaja svet

Maja 2000. godine, Klintonova je administracija ukinula vladina ograničenja koja su se odnosila na upotrebu GPS tehnologije, odnosno sistema za globalno pozicioniranje. I nije prošlo mnogo vremena, a tehno-manijaci su se dosetili i izmislili novu igru – geocaching.

Igra se sastoji u tome da jedan od igrača sakrije kutiju sa predmetom na nekoj lokaciji (grad, šuma, planina…), a ostali (svi koji to hoće) tu kutiju traže, uz pomoć GPS-tehnologije. Igrači podatke nalaze na Internetu, kreću u potragu i, ako kutiju pronađu, uzimaju predmet iz nje kao trofej, a u nju stavljaju novi predmet za buduće nalazače. Svako ko to poželi, može da postavi i sopstvenu kutiju na bilo kojoj lokaciji, obavesti putem Interneta zainteresovane i… potraga može da počne.

Prvi takav predmet je sakriven 3. maja u Portlendu (Oregon, SAD) i odatle se ludilo nove igre raširilo po celom svetu, zahvativši i Evropu i nama (relativno) bliske krajeve. Odnedavno je geocaching moguće igrati i pomoću WAP-tehnologija, pa se krug ljudi „zaraženih“ novom manijom još više proširio. Jedan od strastvenih igrača, Nemac Hans Coehl, kaže: „Geocaching je spoj novih tehnologija i boravka u prirodi. Predmeti se, najčešće skrivaju na lokacijama u divljini, tako da ova igra ima elemente i zabave i rekreacije“.

Centralna lokacija novog „ludila“ jeste www.geocaching.com, mesto na kome ćete proniknuti u tajne nove igre, videti koja se tehnologija koristi, ali i saznati da li je neki predmet sakriven u vašoj blizini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.