Nutela joj nije bila ravna: Sećate li se omiljenog namaza u SFRJ? (video)

Mnogi su doslovno odrasli na tom slasnom namazu koji se kupovao i u pakovanju od tri kilograma, ali znate li zašto je i kako sadržaj te posude nestao sa polica trgovina?

Za sve je zapravo “kriva” nutela, koja je dominirala tržištem od svog nastanka i pokušavala dopreti do zatvorenog jugoslavenskog tržišta. I tako je početkom sedamdesetih godina u italijanskoj fabrici Ferero u Italiji nastala legendarna Kinder Lada.

https://www.youtube.com/watch?v=6Lz-aJYt-KA

Proizvođači nutela krema odlučili su se da se probiju na restriktivno tržište SFRJ davanjem licence koprivničkoj Podravci za novu marku čokoladno-mlečnog namaza – Kinder Ladu, prenose Nezavisne.com.

Jedan od uslova da dođe do saradnje bio je da se Kinder Lada napravi od sirovina koje koristi i kompanija Ferero, s naglaskom na posebnu vrstu lešnika i mleka. I postala je hit – omiljeni namaz na području bivše Jugoslavije.

Kada se Jugoslavija raspala, nutela se počela pojavljivati na policama bosanskih, hrvatskih, srpskih, slovenačkih, crnogorskih i makedonskih trgovina. Ferero je odlučio da im Kinder Lada više nije potrebna, pa je 1995. Podravka prestala da proizvodi, prenosi Jutarnji.

Iako je Kinder Lada imala veliku prodaju, oni su ipak forisirali svoju nutelu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.