U trendu

Objavljen novi spektakularan snimak s Marsa: Rover Kurioziti snimio neverovatnu panoramu (video)

Novoobjavljen snimak Marsa otkriva teren jednog od naših najbližih svemirskih komšija, koji je dom istraživačkom vozilu Curiosity još od kada je sletelo u Krater Gale 2012. godine, piše Daily Mail.

Jedna od kamera snimila je 16 pojedinačnih prizora koji pokazuju različite tačke njegovog putovanja, viđenih s vrha Grebena Vere Rubin, a koje su zatim spojene zajedno u jednu impozantnu snimku.

Zahvaljujući zgodnim vizualnim efektima koji daju plavkastu nijansu, a ne karakteristično rđavo crvenu koja se obično povezuje s Marsom, prizor deluje neobično poznato očima Zemljana.

Ovu panoramu objavila je NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon (JPL) iz Pasadene, a na njoj vidi prikaz roverovog puta uz spoljnu ivicu kratera, iako su sve fotografije od kojih je načinjen snimak nastale 25. oktobra 2017. godine.

Nastao na visini od 327 metara, snimak prikazuje krater, koji je star između 3,5 i 3,8 milijardi godina i veličine je 154 kilometra u promeru. Većinu horizonta čini severni rub kratera, oko dva kilometra iznad rovera. Zbog neverojatno retke atmosfere, na snimku se u pozadini može videti i planina udaljena preko 80 kilometara.

Osim što je spojila snimke zajedno u jednu, NASA je i prilagodila količinu bele boje tako da boja stenovitih kosina i ravnih površina u unutrašnjosti kratera izgleda kako bi izgledala pod dnevnim svetlom na Zemlji.

Prikaz cele dosadašnje misije

Svetlost je filtrirana kako bi snimak izgledao kao da je nastao za danjeg svetla na Zemlji, a sve to kako bi se goelozima pomoglo da lakše razabiru o kakvim se vrstama terena radi.

– Iako se Curiosity neumorno penje već pet godina, ovo je prvi put da smo mogli pogledati unazad i videti celu misiju kako se prostire pod nama – naveo je u pisanoj izjavi naučnik koji učestvuje u projektu Ashwin Vasavada.

– S našeg položaja na Grebenu Vere Rubin širi se ogromna ravnica dna kratera sve do spektakularnog planinskog lanca koji čini severni rub kratera, prenose mediji u regionu

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.