U trendu

Objavljivanje fotografija umetničkih dela na „Vikipediji” – nezakonito

Švedski sud smatra da je dozvoljeno fotografisanje javnih umetničkih radova, ali da je drugačije kada se pravi baza gde su ta dela dostupna svim korisnicima interneta.

Kad kao turista napravite selfi ispred neke skulpture ili spomenika, i to objavite na društvenim mrežama, time ste prekršili autorska prava, iako tim činom niste sebi pribavili nikakvu korist. Iako čudna, to je logika kojom se rukovodio vrhovni švedski sud kada je presudio da je švedski ogranak globalne neprofitne fondacije „Vikimedija” prekršio zakon o zaštiti autorskih prava te zemlje objavljivanjem fotografija umetničkih dela. Iznenađenje je još veće budući da odluka važi za javne radove za koje su autori plaćeni novcem poreskih obveznika.

Ova šokantna odluka suda zapravo je pobeda jedne lokalne organizacije za zaštitu autorstva koja je tužila „Vikimediju” zbog objavljivanja fotografija pojedinih javnih skulptura u Švedskoj na „Vikipediji” bez prethodne saglasnosti autora, odnosno nosioca prava. Povod za tužbu, kako je objavljeno, bilo je odbijanje „Vikimedije” da potpiše ugovor sa ovom asocijacijom po kojem bi uz naknadu od nekoliko stotina evra godišnje mogla da objavljuje fotografije javnih umetnina. Umesto toga, primećuje predstavnik ove organizacije koja okuplja vizuelne umetnike, fondacija je izabrala da plati nekoliko puta veće troškove advokata i sudskog procesa.

Iz „Vikimedije”, čiji je sastavni deo slobodna internet enciklopedija „Vikipedija”, ne kriju da su razočarani presudom i navode da je reč o anahronom i restriktivnom tumačenju zakona koje je suprotno preporukama Evropskog suda za ljudska prava.

Kao što je poznato, „Vikipedija” počiva na doprinosu korisnika, običnih ljudi, koji uređuju njene stranice i postavljaju fotografije zahvaljujući čemu je stvoreno ogromno onlajn skladište koje služi u informativne i obrazovne svrhe.

Sud je u obrazloženju naveo da švedski zakon dozvoljava ljudima da fotografišu javna umetnička dela, ali da je drugačije kada se pravi baza gde su ti radovi dostupni svim korisnicima interneta i gde nosioci prava nemaju nikakvo obeštećenje za to.

„Može se smatrati da baza ovog tipa ima komercijalnu vrednost koja nije zanemarljiva. Sud smatra da nosioci autorskih prava imaju pravo na tu vrednost bez obzira na to da li Vikimedija ima komercijalnu svrhu ili ne”, ocenile su sudije.

(Ankica Marinković, Politika)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar