U trendu

Očaravajuće ruže

Zadržite leto još neko vreme! Učinite to pomoću ruža, najlepših cvetova koje nudi leto. Podelite radost koju donosi cvetni venčić ili raskošan buket.
Ukoliko nemate ruže u bašti, naći ćete ih u cvećari ili na pijaci. Odaberite one u toplim žutim tonovima. Uz njih ide gailardija ili koreopsis i zlatna rutvica. Šipak žbunastih ruža za ograde, grančice kupina s plodovima i čaure sa semenkom klematisa možete naći prilikom šetnje kroz prirodu. Stabljike odsecite na dužinu oko 8 cm, ređajte ih duž venca i pričvrstite tankom žicom. U posudi s vodom venac će duže biti svež, a možete ga i osušiti.
Odsecite cvetove ruža i šipak, pridružite im cvetove zvezdana, plodove lampion cveta, lisičji rep, macinu travu i zvonastu lozu. Šareni cvetni miks zatim stavite u široku posudu tirkizne boje. Uklonite listove pri dnu stabljike da ne bi istrulili u vodi.
Komponujte ljubavnu pesmu za najlepše doba godine: s predivnim ružama za leju crvenih cvetova, žutozelenim cvetovima virka i nežnim vlatima ukrasnih trava. Aranžirajte jednostavan buket u visokoj glinenoj saksiji. Ukoliko je saksija previše široka, u nju stavite užu vazu. Tako se stabljike cvetova neće prelomiti.
Evo još nekih saveta za pravljenje ukrasnih aranžmana. Bilo da se radi o ružama za leju ili saksije, cvetnim žbunovima su potrebne nega i pažnja. Procvetale delove redovno odsecajte kako bi se obrazovali novi pupoljci. Pazite da se ne pojave lisne vaši na nežnim izdancima i pupoljcima. Štetočine brzo uklonite da se ne bi razmnožile. Više ne prihranjujte ruže. Delovi izrasli u ovoj sezoni moraju da sazru. Tada će prezimiti bez posledica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar