Odrekla se potomstva da ne bi rodila monstruma

U dokumentarnom filmu “Moja porodica, nacista i ja” pojavljuju se zaboravljena deca Trećeg rajha čiji su roditelji i stričevi bili odgovorni za neke od najtežih zločina u istoriji. Dokumentarac je sniman tri godine, a za one koji su učestvovali ovo je bio prvi put da govore o prošlosti koja ih proganja tokom celog života.

Među intervjuisanima je Betina Gering, nećaka Hermana Geringa, koji je osnovao Gestapo i učestvovao u organizovanju Holokausta. Ova šezdesetogodišnjakinja bavi se alternativnom medicinom i živi u Santa Feu, u Novom Meksiku. Betina kaže da su se ona i brat odlučili na sterilizaciju.

“Podvezala sam jajnike kada sam imala 30 godina jer sam se plašila da ću roditi još jedno čudovište”, rekla je ona. “Izgledam kao on, oči, jagodice, profil. Ličim na njega više nego njegova kćerka”, objasnila je Betina.

U filmu se pojavljuje i Katrin Himler, nećaka Hajnrih Himlera, koji je bio zadužen za program istrebljenja. Udata je za izraelskog Jevrejina. “Na verujem da sam nasledila tu lošu crtu, ali živim sa njegovim imenom. Kada sam imala 11 godina na televiziji se prikazivala serija o holokaustu u Nemačkoj. Sela sam i počela da plačem jer se prezime Himler ponavljalo iznova i iznova. Svesna sam da je najgori masovni ubica modernog doba, ali ja nisam odgovorna za to”.

Među učesnicima su i Monika Hertvig, kćerka komandanta nacističkog logora smrti, ali i Hans Frank, sin Niklasa Franka guvernera okupiran ePoljske koji je odgovoran za program logora smrti u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja.

Reditelj ovog filma Čanoš Zeevi kaže da snimajući film došao da saznanja da između dece počinilaca Holokausta i onih koji su žrtve postoji fascinantna sličnost u emocijama. “Napravio sam snažan dijalog između dece počinitelja i dece koja su preživela. Svi oni proživljavaju holokaust svakodnevno, ne mogu da žive normalno.”

Ima i one dece koja se sećaju kako ih je Hitler pomazio po glavi, ali ima i onih koji su tek sada svesni nekih svojih postupaka, prenose mediji.

“Veoma mršav muškarac popeo se na divljeg magarca koji ga zbacio. Čovek je pao, sporo je ustajao, ali nikome nije to bilo toliko zabavno koliko meni”, kaže Hans Frank.

“Čovek bi se popeo na magarca da bi ga ovaj opet udario. Bilo je to fantastično popodne. Posle smo otišli da popijemo kakao. To su ove u…. slike ovde”, završava on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.