U trendu

Opasnost iz dubina

Vodama Indijskog, Tihog i Atlantskog okeana pluta mesečeva meduza – neobična primitivna životinja koja živi u slanim vodama. Najčešće se može pronaći blizu obale, u toplim tropskim vodama, mada podnosi temperature do plus 31 stepen Celzijusa. Ponekad je površina okeana potpuno prekrivena velikim grupama ovih životinja.

Mesečeva meduza prepoznatljiva je po providnom zvonastom telu na kojem se često nalaze diskretne pruge i tačkice. Telo ove morske životinje sastoji se od oko 95 procenata vode i može imati prečnik od pet do čak 40 centimetara. Sa spoljne strane meduzinog zvona nalazi se epidermis, s unutrašnje gastrodermis, a između njih je debeli želatinasti sloj nazvan mezogleja. Što je manji salinitet vode u kojoj ova meduza živi, to je i njeno zvono manje zakrivljeno, pa u vodi s manje soli liči na plutajuću tacnu.

Meduza nema mozak ni osnovne čulne organe, ali ima primitivni nervni sistem, takozvanu nervnu mrežu, i ocele, primitivne oči, pomoću kojih uspeva da oseti razliku između svetlosti i tame kako bi mogla da odredi gde se nalazi površina vode. Mesečeva meduza je mesožder i hrani se planktonom. Pliva horizontalno, a kreće se tako što uz pomoć prstenastog koronalnog mišića steže i opušta svoje zvono.

Glavni cilj ove morske životinje nije da pliva već da pluta na površini vode kako bi sitni pipci koji se nalaze na ivicama njenog zvonastog tela mogli da pokriju što veću površinu i tako meduzi omoguće da uhvati više hrane. Uhvaćene životinjice prilepljuju se uz sluzavo telo meduze, a zatim transportuju kroz osam golim okom vidljivih kanala koji se granaju do primitivnog stomaka. Pipci mesečeve meduze sadrže slab otrov koji može da omami ili ubije plen, dok kod čoveka izaziva opekotine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.