Optička iluzija neverovatno podelila korisnike interneta: Da li je kapa zelena ili braon? (video)

Jedna žena izazvala je ozbiljnu raspravu na internetu kada je pokazala svoju novu kapu.

Otelia Karmen podelila je video svoje nove zimske kape na TikToku, i to je bilo dovoljno da izazove burnu raspravu među korisnicima ove društvene mreže koji nikako nisu mogli da se slože oko toga da li je kapa smeđa ili zelena.

„Danas sam kupila ovu zelenu kapu u prodavnici i donela je kući – kad sam ga izvadila, pomislila sam: ‘Zašto je sada smeđa?’, upitala je Otelia .

@oteliacarmen

Why lighting should be just as important as color/material selections!! #interiordesign #learnontiktok #designertips #colortheory #shopwithme

♬ Come Check This (Quickie Edit) – FETISH

Tada je shvatila da se to događa zbog fenomena zvanog metamerizam.

Metamerizam je promena boje koja se reflektuje na objektu zbog različitih spektralnih emisija iz različitih izvora svetlosti. Uglavnom, svaki izvor svetlosti ima svoju ‘boju’, pa kada se projektuje na oslikanu površinu, utiče na boju te površine.

U ovom slučaju možemo videti da je zbog rasvete u prodavnici Otelijina kapa bila zelena, ali osvetljenje u njenoj kući učinilo je da izgleda smeđe.

Čak je i u njenom domu kapa menjala boje iz crvene u smeđu u trpezariji. A u spavaćoj sobi kapa je postala zelena. Odlučila je da iznese svoju kapu na prirodno svetlo da vidi koje je boje. Pokazala je da je kapa, zapravo, smeđa.

@oteliacarmen

Reply to @shaunmacl The magic hat in natural daylight, not what I expected 😅 #colortheory #metamerism #dayinmylife #shopwithme #STEMtok

♬ Stuck In The Middle – Tai Verdes

Ni njeni pratioci ne mogu da se slože koje je boje kapa, a mnoštvo komentara i preko sedam miliona pregleda koliko su do sada zabeležila ova dva njena snimka pokazuju potpuno suprotne strane.Jedna korisnica tvrdi da je kapa još uvek braon boje, dok je zelena nijansa iluzija.

– Boli me mozak od ovoga, koje je boje na kraju?, upitao je jedan korisnik.

A šta vi mislite, koje je boje kapa? Napišite nam u komentarima..

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.