Optička iluzija: Pogledajte šta se dogodi ako 20 sekundi posmatrate u ovu sliku

Optička iluzija iz 1985. koja pokazuje kako daltonisti vide boje postala je viralna na društvenim mrežama.

Radi se o iluziji koja prikazuje britansku zastavu u žuto-zelenoj kombinaciji boja, a u centru slike se nalazi crna tačka, koju je potrebno posmatrati 20 sekundi.

Posle 20 sekundi slika nestaje i nakon toga se većini ljudi čini da se na beloj pozadini pojavila britanska zastava u svojim tradicionalnim bojama – crvenoj, plavoj i beloj.

Optička iluzija objašnjena je jednostavnom teorijom o tri receptora. Prema ovoj teoriji, ljudska mrežnjača sadrži tri receptora za boju koji se nazivaju konusne ćelije, a apsorbuju različite boje iz spektra.

Kad duže vreme gledamo u zelenu boju, receptori za plavu i zelenu boju se umaraju i reaguju slabije nego obično na beli ekran, ali receptori za crvenu, koji nisu bili u upotrebi, reaguju normalno. Zbog toga nam se čini da na beloj pozadini nakon 20 sekundi vidimo crveno. Istovremeno žuti deo slike umara receptore za crvenu i zelenu boju pa nam nakon 20 sekundi ostaje plava.

Kad slika nestane, odnosno ostane bela pozadina, samo receptori za plavu boju rade normalno, što dovodi do toga da ona bude dominantna boja koju opažamo.

Ova iluzija pokazuje kako bi daltonisti, čiji su receptori manje osetljivi na jednu od ove tri boje, mogli da vide boje, ali napominje se da zapravo ne možemo da znamo kako ih oni zaista doživljavaju.

Iluzija je objavljena još 1985., ali BBC je sada prvi put objavio na društvenim mrežama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.