Osuđen na 10 meseci, prošlo 11 godina: Još uvek u zatvoru (video)

Džejms Vard je kao 19-godišnjak osuđen na 10 na meseci zatvora zbog piromanije, ali u zatvoru je već 11 godina i to zbog zakona koji je ukinut još 2012. godine.

U Engleskoj i Velsu 2005. godine uveden je tzv. IPP zakon koji podrazumeva zatvaranje opasnih kriminalaca čija dela ne bi inače dobila visoku kaznu, ali se oni sami po sebi smatraju opasnima za društvo pa se zbog toga drže u zatvoru i nakon odsluženja kazne. Zakon je uveden većinom zbog seksualnih prestupnika, a posebna grupa sudija odlučivala je koji od kriminalaca je stekao uslove za izlazak.

Sporni zakon je ukinut 2012. godine nakon što je utvrđeno da se zloupotrebljava i primenjuje naveliko, čak i u slučajevima kada za to nije bilo potrebe. Trenutno se više od 4000 zatvorenika, čija je kazna odavno istekla, još uvek nalazi iza rešetaka, a među njima je i Vard.

Iako se utvrdilo da je Vard ispunio sve ualove za slobodu, on o njoj zasad i dalje samo sanja.

– Rekli su mu: Samo se pristojno ponašaj, idi na kurseve, a kad opet odeš na proveru, pustiće te na slobodu. Džejms je sve to napravio, ali rekli su mu da mora na još kurseva i da je prava šteta da se na njega troši novac kad bi mogao da gradi novi život na slobodi – kazala je Vardova sestra Ejpril za Sky News.

Ona smatra da Džejms nikada nije trebao da bude zatvoren na temelju spornog zakona jer prestup nije bio dovoljno težak. Ejpril dodaje da su neki kursevi, na koje su slali Džejmsa, potpuno suludi.

– Kurs o štetnosti droga. Džejms nikada nije bio zavisnik, ne znam zašto bi na to trebao da troši vreme – kaže Ejpril.

Kaže da je dugogodišnja robija na njenom bratu ostavila ozbiljne mentalne i zdravstvene probleme. Ejpril je uverena da Džejms nikad nije dobio pravu priliku da dokaže kako nije opasan za društvo. U pismu koje je poslao porodici Džejms poručuje kako sve više gubi nadu da će ikada biti pušten.

– Zatvoren sam u ćeliji, u njoj su samo krevet, toalet i umivaonik. Mama, poludeću. Dosta mi je ovog mesta – piše Džejms.

Direktor zatvora Piter Klark  kaže da je široko mišljenje da je IPP zakon pogrešan, prenosi Independent.

– Neki zatvorenici su zaista opasni i trebali bi da ostanu iza rešetaka. Drugi, međutim, nisu pretnja, ali i dalje ispaštaju zbog ovog zakona – kaže Klark, dodajući da problem treba što pre da se reši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.