Otkriven novi organ u ljudskom telu

Prethodno nepoznat senzorni organ koji oseća opasne stimulanse iz okoline mogao bi da bude odgovoran za određene tipove bola, objašnjavaju naučnici koji su novi organ otkrili odmah ispod površine kože.

Mrežasti organ oseća pritisak, ubode i druge mehaničke uzroke bola iz okoline, utvrdili su naučnici sa švedskog Instituta „Karolinska“, prenosi RTS.

Sačinjen od mreže specijalizovanih glijalnih ćelija, takozvanih Švan ćelija, koje se nalaze blizu nerava i prethodno nisu povezivane sa detektovanjem bola, novi organ nalazi se ispod kože, a iz njega se pružaju tanka neuralna vlakna u površinski deo kože.

Švedski stručnjaci, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Sajens (Science), dali su ne tako glamurozno ime novootkrivenom organu – nociceptive glio-neural complex (NGNC).

Formira veoma složenu mrežu obližnjih nervnih ćelija širom tela, zbog čega naučnici smatraju da ga treba nazvati organom.

Ovo otkriće menja ranije shvatanje mehanizma osećanja bola, koje se baziralo na tome da bol osećaju pojedinačna vlakna – „goli“ nervni završeci koji se završavaju u koži.

„Naša studija pokazuje da se senzacija bola ne dešava samo u kožnim nervnim vlaknima, već i u novootkrivenom organu“, ističe autor istraživanja Patrik Ernfors.

Naučnici su editovanjem gena deaktivirali ove specijalizovane Švan ćelije kod miševa i utvrdili da su postali mnogo manje osetljivi na mehanički bol, dok su im reakcije na ekstremnu toplotu i hladnoću ostale iste.

Uprkos tome što priznaju da postojanje ovog NGNC organa tek treba da se eksperimentalno utvrdi kod ljudi, miševi u ljudi imaju isti senzorni sistem, pa je skoro sigurno da se iste glijalne mreže nalaze i ispod čovečje kože.

Švedski stručnjaci se nadaju da će njihova studija dovesti do boljeg razumevanja mehanizma osećaja bola i koji tip bola aktivira određene ćelije. Takođe se nadaju i da će otkriće dovesti do novih tipova lečenja hroničnog bola – stanja koje pogađa veliki broj ljudi, a o kojem medicina ne zna mnogo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.