U trendu

Otkrivena najveća zmija na svetu: Njena veličina šokirala je mnoge, a evo kako izgleda (video)

U amazonskoj prašumi otkrivena je najveća zmija na svetu – duga je čak 7,9 metara i teška skoro 200 kilograma.

Ovu severnu zelenu anakondu pronašao je TV voditelj emisije o divljim životinjama, profesor Frik Vonk. Zmija je debljine gume automobila, a glava joj je veličine ljudske. Međutim, veličina nije uplašila voditelja i biologa koji je odlučio da pliva s njom.

Do sada je u Amazonu jedino prepoznata džinovska anakonda, koja takođe pripada pod zelene anakonde. Severna zelena anakonda nova je vrsta koja je potvrđena u istraživanju objavljenom u časopisu Diverzitet.

„Zajedno sa 14 drugih naučnika iz devet zemalja, otkrili smo najveću vrstu zmije na svetu, zelenu anakondu“, izjavio je profesor Vonk.

„Kao što svi znamo iz filmova i priča o džinovskim zmijama, ustvari su to dve različite vrste. Čini se da zelene anakonde pronađene na severu svog areala u Južnoj Americi – uključujući Venecuelu, Surinam i Francusku Gvajanu – pripadaju potpuno drugoj vrsti. Iako na prvi pogled izgledaju skoro identično, genetska razlika između njih je 5,5 odsto i to je ogromno“, dodao je.

Međutim, ova nova vrsta zmije je već ugrožena, upozoravaju istraživači.

„Područje Amazona pod velikim je pritiskom klimatskih promena i stalne deforestacije. Više od petine Amazona već je nestalo, što je više od 30 puta više od površine Holandije. Opstanak ovih legendarnih džinovskih zmija neraskidivo je povezan sa zaštitom njihovog prirodnog staništa“, objasnio je Vonk.

Glavni autor istraživanja, profesor Hesus Rivas, napomenuo je kako je čak pre 15 godina primetio kako postoji više vrsta anakonde te je uz svoju suprugu, doktorku Sare Kori-Rivas, još tada počeo s analizom različitih uzoraka kako bi pronašao genetske razlike.

„Sara i ja smo počeli da radimo na ovome 2007. godine kada smo prvi put primetili da postoji velika genetska razlika između venecuelanskih uzoraka i nekih uzoraka iz Perua. Tada smo započeli proces prikupljanja uzoraka i saradnika širom Južne Amerike i šire kako bismo završili mozaik uzoraka koji nam je omogućio sastavljanje istraživanja“, rekao je profesor Rivas.

„Proučavam anakonde 32 godine pa se postavlja pitanje koliko još vrsta postoji za koje ne znamo. Ako je takva ikonična životinja bila neprimećena toliko godina, šta je s manje upadljivim i manje proučavanim životinjama i biljkama? Ovo otkriće ponižava mišljenje o istinskoj raznolikosti Južne Amerike“, dodaje, javlja DailyMail.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.