U trendu

Otkriveno da azijski slonovi pokopavaju svoje mrtve: Šta se krije iza njihovog misterioznog ponašanja?

U jednom iznenađujućem otkriću, istraživači u Indiji su prvi put dokumentovali da azijski slonovi imaju praksu sahranjivanja svojih mrtvih mladunaca prenosi N1info.rs a donosi cnn.com

Ovo otkriće se desilo nakon pronalaska pet zakopanih slonića okrenutih na leđima u izolovanim odvodnim kanalima u severnom delu Bengala. Iako je poznato da afrički slonovi imaju ovakvo ponašanje, ovo je prvi put da je to zapaženo kod azijskih slonova.

Istraživač Akašdip Roj objasnio je da su slonovi verovatno odabrali ova područja za sahranu zbog njihove blizine šumama i poljoprivrednim zemljištima, kao i zbog korišćenja njihovih ustaljenih staza tokom migracija. Roj ističe da slonovi izbegavaju sahranjivanje u selima zbog mogućnosti ljudske intervencije, te da su odabrali ove kanale kao „idealna mesta“ za sahranu svojih mrtvih. Ova istraživanja bacaju novo svetlo na ponašanje azijskih slonova koji su sve prisutnijii u područjima sa ljudskim naseljima.

„Kada sahranjuju svoje najbliže, slonovi drže trup nogama ili surlom, samo tako mogu da zgrabe leš“, rekao je Roj, koji je dodao da je slonovima najlakši način da polože telo u jarak, a zatim ga prekriju blatom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.