Ova pitanja bila su na testu 4-godišnje članice Mense: Znate li vi rešenja?

Pre nego što je prošle nedelje postala članica Mense dvogodišnja Kashe Quest, najmlađa u društvu najinteligentnijih ljudi na svetu bila je Dayaal Kaur iz Birmingema, kojoj je to pošlo za rukom sa nepune četiri godine.

Da bi sa samo tri godine ušla u taj odabrani krug najinteligentnijih, Dajal je, kao i sva druga deca, morala da dobije odobrenje jednog psihologa udruženja, autorke knjige “Briljantni IQ: Dar ili izazov“, Lin Kendal. Na molbu portala Birmingham Live, Kendal je pristala da podeli neka od pitanja koja je trogodišnjakinja morala da reši prilikom polaganja Mensinog testa.

1. pitanje

Saberite tri od dolje navedenih brojeva da biste dobili 60. Koliko različitih kombinacija postoji?

2 3 5 10 15 20 25 50

2. pitanje

Koje bi slovo trebalo da stoji na mestu upitnika?

3. pitanje

Koji broj nedostaje sledećem nizu?

4 9 16 25? 49 64 81

4. pitanje

Zamislite da koristite obični digitron i pritiskate matematičke znake redom, zamenjujući svaki upitnik jednim matematičkim znakom. Znakovi za oduzimanje, sabiranje, množenje i deljenje mogu se koristiti samo jednom. Koji je najveći broj koji možete dobiti?

6? 2? 2? 4? 2 =

5. pitanje

Ispišite ovaj kvadrat slovima MENSA. Kad završite, ni jedan red, kolona ni dijagonalna crta bilo koje dužine neće sadržati isto slovo više puta. Koje bi slovo trebalo da stoji umesto upitnika?

Odgovori

1. Četiri

2. V

U svakom redu abecedni položaj prvog slova plus abecedni položaj drugog slova daje abecedni položaj trećeg slova.

3. 36

4. 18

5. M

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.