U trendu

Ovaj delikates košta 20.000 dinara, a samo jedan zalogaj može vas ubiti (video)

Japanska delikatesna riba fugu toliko je otrovna da čak i najmanja greška pri pripremi ovog jela može uzrokovati fatalne rezultate, piše BBC.

Zbog toga kuvari kojima ju je dopušteno da je pripremaju, moraju da prođu temeljnu obuku u trajanju od dve do tri godine, nakon čega dobijaju posebnu licencu.

Fugu riba već vekovima predstavlja izuzetan delikates na japanskoj trpezi, iako se zna da njen organizam sadrži tetrodotoksin. Ta smrtonosna bistra supstanca nema ukus i miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani, a najviše je ima u jetri, bubrezima, predelu oko reproduktivnih organa i u samoj koži ribe.

Umeće i iskustvo kuvara jedini je garant da večera nekome neće biti poslednja u životu, jer protivotrova nema.

Nesrećna žrtva posle obroka ostaje paralisana, ali potpuno svesna čeka sporu i bolnu smrt, koja će nastupiti zbog gušenja. Stoga uopšte ne čudi da je japanskom caru zabranjeno da proba ovu ribu.

Jede se u sušiju ili pečena, od nje se kuva ukusna supa, a stavljaju je i u različite salate i predjela. Onih koji su specijalitet sa fugu ribom uspeli da probaju samo jednom ranije je bilo zaista mnogo, ali otkako su uvedena striktna pravila i obuka za njenu pripremu, broj smrtnih slučajeva nakon konsumiranja ove ribe je znatno smanjen.

Čak ni visoka cena od 100 do 200 dolara po osobi, ne odvraća ekstremne ljubitelje ribe da probaju ovaj specijalitet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.