U trendu

Ove misterije o Bermudskom trouglu niko ne može da objasni

Bermudski trougao je jedna od najvećih misterija modernog doba. Nazivaju ga još i đavoljim trouglom, a smešten je na severnom delu Atlantskog okeana, između Bermuda, Floride i Portorika.

1. U Bermudskom trouglu u poslednjih stotinu godina izgubljeno je barem hiljadu života. U proseku svake godine na ovom području, kojem je ime dao Vinsent Gadis (Vincent Gaddis) u članku iz 1964. godine, nestanu četiri letelice i dvadesetak brodova.

2. Za nestanak letelica i brodova „optuženi su“ napadi vanzemaljskih bića, prisutnost izgubljene „Atlantide“ na morskom dnu kao i gasa metana. Mnogi veruju da su misteriozni nestanci proizvod vrtloga do kojeg dolazi zbog mešanja tople i hladne morske struje na ovom području.

3. Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Kristofer Kolumbo. U svom dnevniku 8. oktobra 1492. godine napisao je kako je na ovom području brodski kompas prestao raditi, a tri dana kasnije opazio je i vatrenu kuglu na nebu.

4. Bermudski trougao pokriva površinu od 1.140 kilometara kvadratnih na severnom delu Atlantskog okeana između Bermuda, Floride i Portorika. Ali, njegove granice nisu fiksne pa se neobični događaji zbivaju i izvan tih okvira, prenose mediji u regionu.

5. Unutar Bermudskog trougla,

Bermudski trougao
Foto: NASA Goddard Space Flight CenterCC BY 2.0

odnosno na ostrvu Andros, američka vlada je postavila Atlantski centar za testiranje i procenu podmorja (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center), gde američka mornarica testira svoje podmornice, sonare i oružje. Mnogi teoretičari zavere veruju da je ovo ustvari nautičko Područje 51.

6. U Bermudskom trouglu ljudi su iskusili takozvanu elektronsku maglu. Pilot Brus Gernon (Bruce) tvrdi da je izgubio 28 minuta dok je putovao kroz ovo područje. Avion je nestao s radara, a pojavio se u Majamiju otprilike pola sata kasnije.

7. Jedan od najpoznatijih nestanaka letelica u istoriji Bermudskog trougla dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera Avengera američke vojske s 14 članova posade poleteli su iz Fort Lauderdalea u Floridi do ostrvlja Biminija. 90 minuta od poletanja, operateri su dobili signal da kompas u letelicama ne radi. Nakon toga je izgubljena sva komunikacija. Letelice nikad nisu pronađene, kao ni tri aviona koja su krenula u misiju spašavanja.

8. Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sever Zemlje. Ali, Bermudski trougao je jedno od retkih mesta gdje je situacija obrnuta, što stvara pometnju za mnoge brodove i letelice unutar ovoga područja.

9. Jedna od najvećih tragedija na ovom prostoru zbila se u martu 1918. godine, kada je nestao teretni brod USS Cyclops dug 165 metara, na kome se nalazilo 306 članova posade i 10 hiljada tona mangana. Brod je potonuo negde između Barbadosa i zaliva Chesapeake, a olupina nikad nije pronađena. Ista sudbina zadesila je dva sestrinska broda 1941. godine koji su prolazili sličnom rutom.

10. Bermudski trougao nije jedini po nerazjašnjenim nestancima brodova i letelica. U Tihom okeanu, uz obale Japana, nalazi se Zmajev trougao (poznatiji još i kao Đavolje more), u kome je tokom dve godine u pedesetim godinama prošlog veka nestalo oko sedam stotina moreplovaca zbog čega je područje proglašeno ratnom zonom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.