U trendu

Ovih 6 promena desi se u vašem organizmu ako UOPŠTE ne jedete banane

Banane su prava energetska bomba, i sadrže velike količine kalijuma, magnezijuma i vitamina C.

Interesantno je pogledati kroz kakve će promene proći vaš organizam ukoliko u potpunosti izbacite banane iz svoje ishrane.

Vaš imuni sistem može da pati
Banane, a posebno nezrele banane, odličan su izvor skroba, koji ima prebiotički efekat, što znači da hrani zdrave bakterije u vašem digestivnom traktu. Međutim, ako isključite banane iz svoje ishrane, možete lišiti svoje korisne crevne bakterije hrane koja im je potrebna za razmnožavanje.

Prema istraživačkom članku iz 2013. objavljenom u “Frontiers in Immunology”, adekvatna prebiotička vlakna mogu čak pomoći u pružanju podrške vašem imunološkom sistemu – ali isključivanje prebiotičke hrane, poput banana, može dovesti do nedostatka vašeg imunološkog zdravlja, što vas može učiniti podložnijim bolestima.

Možda ćete se manje efikasno oporavljati od treninga
Želite da podstaknete svoje vežbe bez korišćenja industrijskih proteinskih pločica ili sportskih napitaka? Probajte bananu umesto toga! Srednja banana sadrži približno 517 miligrama kalijuma, ili 11 odsto vaše preporučene dnevne doze, čiji nedostatak je povezan sa grčevima u mišićima.

Studija iz 2012. objavljena u “PLUS One” takođe je otkrila da su banane bile efikasne u smanjenju upale nakon vežbanja i da su proizvele veći nivo cirkulišućeg dopamina kod sportista posle treninga, od napitaka za oporavak od vežbanja, na bazi ugljenih hidrata, što znači da nedostatak njih u vašoj ishrani može dovesti do većeg opterećivanja tela.

Možda ćete biti gladniji
Možda ste izbacili banane iz svoje ishrane da biste izgubili težinu, ali to može imati suprotan efekat. Prema studiji iz 2017. objavljenoj u “Journal of Functional Foods”, konzumiranje skroba iz nezrelog brašna od banane pre obroka je dovelo do 14 odsto smanjenja naknadnog unosa kalorija. Doduše, manje je verovatno da će se ista hemijska promena u vašem telu desiti sa zrelim bananama, ali banane i dalje mogu da podstiču gubitak težine, prenosi Objektiv.

Možete postati podložniji gripu
Ako dobijete grip svake godine, verovatno ćete želeti da zadržite banane na svom meniju.

Pregled istraživanja objavljenog u PNAS-u iz 2020. otkrio je da projektovani lektin banane (vrsta neprobavljivih vlakana koja vezuju šećer) ima antivirusna svojstva protiv više sojeva gripa. Iako banane mogu da podrže vaše imunološko zdravlje, očigledno se ne možete osloniti na ovu hranu da vas zaštiti od teških virusa poput gripa.

Veća je verovatnoća da ćete razviti visok krvni pritisak
Ako ste željni da održite svoj krvni pritisak u zdravom opsegu, možda biste želeli da na meniju zadržite banane bogate kalijumom. Studija iz 2005. objavljena u časopisu “Hipertension” otkrila je da hrana bogata kalijumom verovatno ima sličan efekat na snižavanje krvnog pritiska kao kalijum hlorid, dodatak koji se često koristi za snižavanje krvnog pritiska.

U većem ste riziku od moždanog udara
Visok krvni pritisak je ozbiljan faktor rizika za moždani udar, a izbacivanje hrane bogate kalijumom, poput banana, iz vaše ishrane može dovesti te brojke u opasnu teritoriju.

U stvari, pregled meta-analiza iz 2013. objavljen u BMJ-u otkrio je da su pojedinci koji su imali veći unos kalijuma, smanjili rizik od moždanog udara za čak 24 odsto, tako da možda još ne želite da izbacite te banane iz svoje ishrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar