U trendu

Ovo je mesto sa najkraćim imenom na svetu, nalazi se na samom kraju ove države

Å je malo ribarsko selo smešteno na kraju Lofotskog arhipelaga koje označava kraj auto puta E10. Nekada je glavni pokretač ekonomije bio ribolov, a danas je fokus više na turizmu zbog sve većeg broja ljudi koji posećuje ovaj deo Norveške

Å je naselje u Norveškoj sa najkraćim imenom na svetu. Ovo ribarsko mestašce se nalazi na samom kraju puta, države, kontinenta, nakon čega počinje Atlanski okean. U naselju Å, vrlo kratkog imena, verovantno ima više galebova nego ljudi. Ove ptice su se odomaćile, pa su izgradile gnezda gotovo svuda. Na krovovima, prozorskim daskama i ostalim zgodnim mestima.

Å se izvorno razvilo iz male farme u važno ribarsko mesto. Meštani su se, kao i u mnogim ribarskim selima u tom području, specijalizovali za industrijski lov ribe za masovnu upotrebu. Međutim, to je bilo tako sve do pre nekih 30 godina, kada je ceo ovaj kraj postao popularna turistička destinacija. Danas se ide u ribolov rekreativno ili sa turistima.

Priroda je ovom delu sveta bila blagonaklonjena, što se može videti na svakom koraku. Ceo ovaj kraj je ispunjen zanimljivim znamenitostima i vidikovcima odakle možete uživati u pogledu na bele i crvene kuće u pozadini ili u pogledu na more i okolne planine.

U mestu Å se nalaze i dva muzeja, Lofoten Stockfish Museum posvećen proizvodnji ribe i Norsk Fiskeværsmuseum, muzej posvećen lokalnoj baštini naselja. Ovde takođe možete pronaći jedno od najbolje očuvanih autentičnih starih ribarskih naselja u Norveškoj, koje nudi razne mogućnosti da iskusite kako je izledao ribarski život u poslednjih 250 godina, prenosi TU Magazin.

Do naselja se može stići avionom, trajektom ili autom. Zbog Golfske struje klima je blaga, uprkos položaju, jer se nalazi severno od Arktičkog kruga. Od sredine maja do sredine jula možete doživeti ponoćno sunce, a od početka maja noći su gotovo potpuno svetle.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.