Ovo je najslušanija pesma na Jutjubu ikada – ima preko 7 milijardi pregleda

Nema roditelja koji je nije čuo nebrojeno puta, a čak i ljudi bez dece zaraženi su ovom dečjom pesmom koja je postala najgledanija u istoriji Jutjuba.

Čak je i pesma „Despacito“ poslata u istoriju, a krivac je zarazna južnokorejska pesma „Baby Shark“, koja u ovom trenutku broji preko sedam milijardi pregleda.

Deca širom sveta odavno su upila i melodiju i koreografiju, a slična je priča i sa roditeljima. Uspon popularnosti ove pesme trajao je četiri godine, ali nije kompanija Pinkfong smislila ovu zaraznu melodiju. Veruje se da je ova pesma prisutna u američkim letnjim kampovima još od sedamdesetih godina prošlog veka. Od tada, nastalo je mnogo verzija iste melodije, ali jedino je kompaniji Pinkfong uspelo da zarazi ceo svet.

U čemu je tajna?

Deca su omađijana ovom pesmom jer je savršeno krojena za njih. Pre svega, u spotu su deca glumci sa kojima deca širom sveta mogu da se povežu i da ih oponašaju.

Pored toga, tu je jednostavna i zarazna melodija, veoma lako pamtljiva. Repeticija je ključna za mlađu decu koja imaju ograničen vokabular, pa im se zato dopada, a vrlo lako uvlači se u uvo i odraslima.

Valori Salimpur, neuronaučnica na Neurološkom institutu u Montrealu pokazala je u svojim istraživanjima da pesme za decu izazivaju intenzivan osećaj užitka u dopaminergičkom sistemu gde su smešteni osećaji satisfakcije i nagrade. Uz to, dopaminergički sistem je povezan sa superiornim temporalnim girusom gde je smeštena muzika koju smo slušali u detinjstvu i mladosti, i takva muzika će nam izazivati užitak celog života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.