Ovo su najbolje, ali i najskuplje jagode na svetu, koštaju i do 350 dolara po komadu! (VIDEO)

“Prelepa princeza” (Bijin-Hime) je specijalna sorta jagoda iz Japana. Voćka je savršeno oblikovana i nudi ukus bez premca, ali košta 350 dolara po komadu!

Verujemo da bi cena umanjila želju čak i najvećim ljubiteljima, ali morate znati da je reč o jednoj od najcenjenijih i najskupljih sorti na svetu.

Iza svega se krije više od 15 godina pokušaja i promašaja da se stvori savršena sorta, o čemu svedoči japanski farmer Mikio Okuda. On je posvetio 45 godina života uzgoju voća, a sada je poznat širom sveta.

Najveći plodovi su veličine teniske loptice i teže oko 100 grama, ali to nije jedina vrlina “Prelepe princeze”.

Slatkoća je maksimalno ocenjena, a ukus podseća na ruže. Nemaju dozu kiselosti koja odlikuje sorte iz samoposluga, a živopisna crvena boja je posebna priča.

Okuda uzgaja jagode tokom zimskih meseci, pažljivo prateći temperaturu zemljišta i vazduha u staklenicima. Sporo sazrevanje može biti jedna od tajni njihove slatkoće i intezivnog ukusa, ali farmer ne otkriva detalje.

Čitavih 15 godina ukrštao je različite sorte kako bi postigao savršenstvo i na kraju je uspeo. Međutim, proces nije završen, jer pojedini plodovi imaju “okruglasti” oblik, što nije dobro za komercijalizaciju.

Važno je istaći da Okuda godišnje proizvede svega 500 tržišno vrednih jagoda, prenosi Espreso.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.