Pametan izum

Stolica je predmet koji se nalazi u svim domovima i kancelarijama i bez koga je nemoguće zamisliti svakodnevni život. Na nju malo ko obraća pažnju jer je odavno postala sastavni deo pokućstva. Ipak, ovaj predmet nije izum modernog doba, već postoji hiljadama godina. Pretpostavlja se da su prve stolice, slične današnjim tronošcima, nastale pre više hiljada godina, još u osvit civilizacije.

U drevnim zapisima stolice se pominju kao neizostavni predmeti na kojima su vojskovođe sedele prilikom ratovanja i vojevanja velikih bitaka. One su najčešće imale tri noge i bile su niže nego današnje. Još oko dve hiljade godina pre naše ere u Egiptu su korišćene velike drvene i metalne stolice na kojima su sedeli faraoni. One su bile tronovi vladara i bogato ukrašene.

Egipatske stolice i kasniji grčki tipovi ovih predmeta korišćeni su kao prototip stolica koje su posle toga počeli da prave drevni Rimljani. Istorijski razvoj ovog predmeta tekao je na dva nivoa. Stolice su pravljene rutinski, korišćene su u svim domaćinstvima i bile su pristupačne za svačiji džep. Ipak, postojala je i posebna vrsta ovih predmeta, rađenih ručno i u izuzetno bogatom stilu, koja je bila dostupna samo višim društvenim klasama i vladarima.

Od svog nastanka do današnjih dana stolica je menjala svoj oblik a menjao se i materijal od koga je pravljena. U početku, vredne ruke majstora pravile su stolice od materijala koji im je bio dostupan, najčešće od drveta. Kasnije, s razvojem tehnologije i pronalaženjem novih vrsta materijala, usavršeni su i novi tipovi stolica, a u srednjem veku i vekovima koji su usledili počele su da se izrađuju i stolice koje su karakterisale određene stilove. U prošlom veku ovi predmeti počeli su da se proizvode masovno. Rađeni su od drveta, metala, plastike, platna i ostalih materijala.

Baš kao i hiljadama godina unazad i danas su stolice neizostavan deo prateće vojne opreme. Iako je većina ovih predmeta na tržištu dosta jeftina, ima i stolica za koje, zbog stila i materijala od kojih su izrađene, treba odvojiti pravo bogatstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.