Pas koji će vas razumeti

Škotski ovčar iz Nemačke zapanjio je naučnike svojim rečnikom od 200 reči i neverovatnom sposobnošću učenja novih, bacivši potpuno novo svetlo na evoluciju jezika.

Riko donosi najmanje 200 predmeta kada ih neko imenuje i živi je dokaz za to da psi razumeju ljudski govor. On zna imena svih igračaka u svojoj zbirci od 100 i više komada i nalazi ih sa gotovo stoprocentnom tačnošću. Dovlači, štaviše, i nove predmete kada se to od njega traži, čak i ako im nikada nije čuo ime. Otkriće možda neće iznenaditi vlasnike pasa, ali će obnoviti rasprave o tome šta je zapravo jezik i da li je on svojstven samo ljudima.

Julija Fišer sa Univerziteta za evolucionu antropologiju „Maks Plank“ iz Lajpciga, pita se šta to sprečava životinje da govore. Ograničenje nije, svakako, sposobnost da čuju i razumeju. Rikova sposobnost podseća na brzo ocrtavanje, kojim se odlikuju mala deca kada uče da govore i razumeju jezik, što im omogućava da brzo stvaraju grube pretpostavke o značenju novih reči kada ih prvi put čuju.

Devetogodišnji pas Riko, koji je inače pre pet godina pobedio ljude u omiljenom nemačkom televizijskom programu, živi u Dortmundu. Njegova vlasnica, Suzan Baus, izjavila je da je Riko zadivljujućom veštinom ovladao kada je posle operacije ramena ležao gotovo godinu dana. Tada je ona otkrila njegov dar i rekla to svom suprugu, koji je u prvom trenu pomislio da je luda. Na početku je Riko razumeo značenja četiri predmeta, a zatim je broj narastao na 200 ili 250.

Pošto je izvela niz eksperimenata sa ovim psom, Julija Fišer je utvrdila da je njegov rečnik uporediv sa rečnikom treniranih majmuna, delfina, morskih lavova i papagaja. Riko može da nauči neku reč brže nego šimpanza. Evo i kraćeg izvoda iz Rikovog rečnika: bejbi, big mek, zeka, patka, gorila, hamburger, koala, panda, panter, Pigi, Pokemon, morski konjić, tigar, Tajreks (dinosaurus), zebra itd.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.