Penzioner

Čuveni modni kreator Valentino penzionisao se nakon prikazivanja svoje poslednje modne revije. On je skoro pola veka oblačio svetski poznate zvezde i članove kraljevskih porodica u svoje karmincrvene haljine.
Ovaj Italijan, koji je prvi put okusio svetsku slavu kada ga je Žaklina Kenedi zamolila da joj dizajnira venčanicu kada se udavala za Aristotela Onazisa, smatra se jednim od poslednjih velikih dizajnera pored Karla Lagerfelda i Đorđa Armanija.
Njegova oproštajna modna revija održana u Rodenovom muzeju u Parizu.
„Ja sam propast u bilo čemu drugom osim u dizajniranju odeće. To je jedino što umem da radim!“, izjavio je poznati modni kreator.
Poznat po svom ekstravagantnom životnom stilu i dekadentnim zabavama, Valentino je rođen u mnogo skromnijem i jednostavnijem okruženju 1932. godine na severu Italije. Od majke je nasledio dar za modu. Ubrzo je napustio industrijski sever i preselio se u Pariz. Sa samo 17 godina počeo je da uči kako da učini da žene lepo izgledaju.
„Volim žene. Oduvek sam pokušavao da učinim da izgledaju seksi i glamurozno“, jednom je izjavio.
Njegove haljine i suknje s osinjim strukom savršeno su pristajale glamuroznom izgledu, a poznate ličnosti su ih naprosto obožavale. Do 1962. godine nazivali su ga maestrom italijanske mode. Iako su ga neki kritikovali zbog konzervativizma, Valentino je ostao omiljeni izbor holivudskih zvezda od Odri Hepbern do Džulije Roberts.
Zajedno sa svojim poslovnim partnerom Đankarlom Đametijem nekoliko puta je izbegao bankrotstvo; vlast nad svojim biznisom gubio je čak tri puta. Takođe, primio je pregršt nagrada, uključujući i modnu nagradu koja je istog ranga kao i Oskar i orden francuske Legije časti.
Valentino je rekao da bi želeo da dizajnira kostime za opere i da napravi muzej svojih modela u Rimu kako bi popunio svoje penzionerske dane. „Možda ću život posvetiti baštovanstvu. Nikada to nisam probao, ali obožavam cveće“, rekao je Valentino.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.