Pijanistkinja Fuđiko Heming u subotu nastupa u Novom Sadu

Poznata japanska pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming održaće u subotu, 14. novembra, koncert u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu, saopšteno je danas iz tog teatra.

Fuđiko Heming je rođena 1932. godine u Berlinu. Prvi put je nastupila sa 17 godina, kao srednjoškolka, a kasnije je počela profesionalnu karijeru u saradnji sa Japanskom filharmonijom i drugim japanskim orkestrima.

Tih godina je izgubila sluh na desno uho, ali je nastavila sa koncertima. Sa 28 godina preselila se u Evropu, a u tom periodu gubi sluh i na levo uho, koji potom delimično uspeva da povrati.

Godine 1999. godine Fuđiko Heming je izdala svoj prvi CD, na kojem je izvela Listovu kompoziciju „Malo zvono“, a to izdanje je prodato u više od dva miliona primeraka, što je neobičan fenomen u svetu klasične muzike.

Od tog trenutka počinje njena veoma bogata internacionalna karijera i nastupi u Njujorku, Londonu, Parizu, Berlinu, Milanu, Beču, Pragu.

Do sada je izdala 15 CD-ova od kojih su četiri nagrađena priznanjem „Album godine klasične muzike“ na dodeli Japanskih zlatnih nagrada.

Koncert počinje u subotu u 18 sati na sceni „Pera Dobrinović“ SNP-a, a ulaznica košta 150 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.