U trendu

Pismo 12-godišnjakinje s Titanika zbunilo stručnjake (foto)

Poruka u boci koja je, kako se čini, bačena s palube Titanika nekoliko sati pre nego što je brod potonuo na dno okeana, zbunila je stručnjake.

Une équipe multidisciplinaire de l’UQAR s’intéresse à une lettre provenant d’une bouteille qui aurait été lancée à la…

Posted by UQAR – Université du Québec à Rimouski on Thursday, May 6, 2021

Beleška je datirana na 13. aprila 1912. godine i potpisana je imenom 12-godišnje Mathilde Lefebvre, koja je bila putnica treće klase. „Bacam ovu bocu u more usred Atlantika. U Njujork bi trebalo da stignemo za nekoliko dana. Ako je neko pronađe, recite porodici Lefebvre u Liévinu“, piše u poruci.

Nešto pre ponoći sledećeg dana „nepotopivi“ brod udario je u santu leda i potonuo usmrtivši više od 1.500 ljudi.

Mathilde, njeno troje braće i sestara i njihova majka Marie nikad više nisu viđeni, ali 105 godina kasnije poruka koju je, čini se, potpisala devojčica pronađena je na kanadskoj plaži. „Boca bi mogla da bude prvi artefakt Titanika pronađen na obali Severne Amerike“, rekao je istoričar Maxim Gojer za The Sun.

Autentično ili prevara?

Sada naučnici istražuju ovaj tajanstveni dokument u pokušaju da dokažu da li je originalan ili samo dobro osmišljena prevara.

Nicolas Beaudry sa Université du Québec à Rimouski smatra da bi se poruka svakako mogla smatrati autentičnom.

„Zamislite niz mogućnosti, sve su realne i sve su na svoj način autentične. Ovo je mogla napisati Mathilde na palubi Titanika ili je to onde mogao da napiše neko u njeno ime. Isto tako, to bi mogla da bude podvala osmišljena odmah nakon tragedije ili nešto kasnije“, rekao je.

Beaudry i njegove kolege trenutno pokušavaju da otkriju poreklo i starost pronađenih predmeta.

„Oznake kalupa i alata na boci i hemijski sastav stakla u skladu su s tehnologijama korišćenim u izradi ove vrste flaša početkom 20. veka. Čep od plute i komad papira nabijeni u vrat flaše dali su radiokarbonske datume koji se podudaraju s datumom na pismu. Nismo uspeli da odredimo starost samog pisma jer je metoda kojom bismo to mogli da uradimo destruktivna“, objasnio je.

„Dakle, još nismo uhvatili šaljivdžiju, ali to još uvek ne isključuje nedavnu podvalu. Stari papir lako je pronaći, cepanjem prazne stranice iz stare knjige, dok stare flaše, pa čak i čepovi, nisu retke“, objasnili su naučnici.

Potom su analizirali bi li flaša zaista uspela da dođe do plaže u parku Houpvel Roks u Nju Brunsviku, gde je pronađena.

„Kompjuterska simulacija pokazala je da bi većina plutajućih objekata lansiranih u severni Atlantik 13. aprila 1912. sledila Golfsku struju do evropskih obala“, kaže Beaudry. „Ali neki od njih mogli bi da dođu i do američkih obala“, naglasio je.

Rukopis u pismu samo produbljuje misteriju

Kako tvrde mnogi, rukopis nije u skladu s onim što su francuski školarci učili u to doba, ali postoji mogućnost da je neko drugi napisao poruku za devojčicu. Inače, Mathilde je s porodicom na Titaniku putovala kako bi se susreli s ocem Frankom, koji je 1910. napustio francuski Liévin i odselio se u Ajovu u potrazi za boljim životom.

Nakon potonuća Titanika, Frank Lefebvre obratio se Odboru za pomoć Crvenog krsta, ali vlasti su tad otkrile da se u SAD-u nalazi ilegalno pa su on i deca koja su ranije došla s njim u SAD deportovani nazad u Francusku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar