Platiš, pa škrabaš

Za samo 124 dolara posetioci Kineskog zida odsad će moći da na njemu ostave grafit ili bilo kakvu škrabotinu! Šokantno?

Sve to bi bilo istina, ali samo u slučaju kada bi i zid bio pravi. Naravno, zid nije pravi, već je specijalno smišljen i konstruisan zarad švrljanja po njemu.

Evo kako se to zapravo desilo. Kancelarija Đujongvanske sekcije Kineskog zida u Pekingu dala je da se načini specijalni lažni zid i naplaćivaće 999 juana, što je oko 124 dolara, za škrabanje i crtanje po svakoj cigli. Ako hoćete da pišete na dve cigle, platićete i dve takse, naravno, i tako dalje. Na lažnom zidu ima 9.999 cigala, a mermerna konstrukcija će doneti, po proračunima Kancelarije Đujongvanske sekcije, celih 9,9 miliona juana, to jest, 1,2 miliona američkih zelenih novčanica.

Kancelarija Đujongvanske sekcije izjavila je da je ova akcija motivisana idejom da se izađe u susret želji mnogobrojnih posetilaca da ostave „nešto trajno“ iza sebe – obično su to imena ili izjave ljubavi – i da se spreči žvrljanje po pravom zidu, najvažnijoj kulturnoj relikviji cele Kine. Kineski zid, koji godišnje poseti četiri miliona ljudi, prilično je stradao od grafita, tako da je ova novina dobrodošla. Projekat je, međutim, dospeo pod žestok udar kritike, koja zamera ovoj zamisli da će „izvlačiti profit iz vandalizma“. Ipak, u poređenju sa štetama nastalim od pravog vandalizma, ove kritike izgledaju nesuvislo.

Lažni Kineski zid nalazi se pored najposećenije sekcije pravog zida, u Badalingu, a posetioci obično prolaze kroz Đujongvan da bi posetili već pomenuti Badaling. Vredi napomenuti i da je svega 2.500 kilometara ostalo od nekadašnjih 6.300 ove gigantske strukture, čija je gradnja počela još od davne 221. godine pre naše ere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.