U trendu

Pogled sa visine

U Africi, u savanama južno od pustinje Sahare, živi žirafa, najveći preživar i najviši sisar na svetu. Mužjaci mogu biti visoki do 5,5 metara, a teški od jedne do dve tone. Ženke su pola metra niže i mogu dostići težinu od 700 do 1.200 kilograma. I mužjaci i ženke imaju na glavi male rogove prekrivene kožom. Najizrazitija karakteristika ovih životinja je izuzetno dugačak vrat, čija dužina ponekad prelazi i dva metra.

Dlaka ovih životinja je kratka, braon boje, ispresecana svetlijim delovima, tako da izgleda kao da je prepuna mrlja i zakrpa. Ne postoji nijedna žirafa sa istim šarama – one se razlikuju kao otisci prstiju.

Žirafe se hrane lišćem, a zahvaljujući svojoj visini i jeziku dugom čak 45 centimetara nalaze se u povlašćenom položaju, pošto mogu da dohvate hranu koja je dva metra iznad domašaja svih drugih biljojeda, osim slonova, naravno. Da bi zadovoljile svoje dnevne potrebe, žirafe pojedu i do 140 kilograma lišća dnevno. Svakog dana provedu po 12 sati jedući, a noću preživaju. Vodu piju na dva do tri dana. U vreme suše sakupljaju se u blizini pojila, a koriste vodu iz sočnog lišća zimzelenih biljaka. Ove životinje žive u manjim krdima, bez vođe. Retko se zbijaju jedne uz druge – samo kada su u opasnosti ili kada jedu sa istog drveta. U krdima žive pripadnici istog pola; mužjaci i ženke sastaju se samo u vreme parenja, a tokom godine su razdvojeni.

Sezona parenja nastupa u vreme kiša. U vreme parenja borbe između mužjaka obično nema, pošto se poštuje hijerarhija – oni svoju poziciju u krdu stiču u borbama koje se odvijaju tokom cele godine. Posle 14 meseci, ženka donosi na svet slabašno mladunče. Ono odmah staje na noge, ali prve dve nedelje života uglavnom provodi ležeći. Za odbranu mladih ženke nikada ne koriste rogove. Lav koji se usudi da ih napadne rizikuje da postane žrtva udaraca njihovih dugih i jakih nogu. Uprkos majčinoj zaštiti, više od polovine mladunaca strada kao plen lavova i hijena. Žirafe koje prežive detinjstvo verovatno će doživeti i starost, pošto zbog svoje veličine nemaju prirodnih neprijatelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar