U trendu

Pokretna slikovnica

Tetovaža, to jest crteži na koži koji se ne mogu skinuti, nastala je veoma davno, još u osvit civilizacije. Prema sačuvanim podacima, prve tetovaže pravljene su uz pomoć štapića sa iglama koje su umakane u boju, a zatim zabadane ispod kože. Takvo tetoviranje u početku je imalo isključivo ritualni karakter.

U prvom veku pre nove ere tetoviranje je bilo izuzetno rasprostranjeno u Japanu. Međutim, u to vreme crteži na koži nisu se koristili za ukrašavanje niti u ritualne svrhe, već su se njima obeležavali ljudi koji su se nalazili sa one strane zakona. Naime, kriminalcima su na lice ucrtavani karakteristični znaci koji nisu mogli da se skinu. Po tim znacima kriminalci su lako raspoznavni – imali su beleg koji su nosili celog života. U vreme starog Rima ovakvom vrstom crteža obeležavani su robovi. S druge strane, legionari su imali običaj da na podlaktici ispisuju ime imperatora.

Tek mnogo vekova kasnije tetovaža je postala način ukrašavanja tela. U osamnaestom veku po crtežima na mišicama, a nekad i po celom telu, bili su poznati moreplovci koji su se vraćali sa južnih mora. Najčešće su na koži imali egzotične crteže ili likove devojaka, a dugo vremena u modi je bilo i ispisivanje imena pripadnica lepšeg pola koje su zarobile srca mornara.

Sam naziv „tatu“ nastao je u Polineziji, gde je tetoviranje ponovo otkriveno u moderno doba. Odatle je tehnika tetovaže prenošena u druge krajeve sveta, gde je ovaj način ukrašavanja tela veoma brzo postajao popularan. Danas je tetoviranje popularno u gotovo svim delovima naše planete. U mnogobrojnim zemljama postoje saloni u kojima se isključivo slika po koži.

Iako je oduvek bilo bolan način ukrašavanja, tetoviranje i u moderno doba privlači mnoge, pa ljubitelji tatua često na sebi nose prave slikovnice. Uprkos razvoju tehnologije, tehnika tetoviranja nije se mnogo menjala, pa se i danas – doduše, na moderniji način – mastilo unosi ispod kože uz pomoć posebnih igala i tako se stvaraju umetničke šare. Jedina nevolja ovakvog načina ukrašavanja jeste ta što se tatu ne može ukloniti. U moderno vreme neki stručnjaci pokušavaju da otklone crtež laserom, ali se dešava da nakon ove intervencije na koži ostanu ožiljci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.