Pokušali da ućutkaju naučnika koji tvrdi da su nas posetili vanzemaljci

Profesor Avi Leb, predsedavajući odseka za astronomiju na Univerzitetu Harvard, tvdio je da je objekat Oumuamua, koji je prošao kroz naš Sunčev sistem i blizu Zemlje, vanzemaljska tehnologija. Zbog toga se našao na udaru kolega koji su pokušali da ga ućutkaju.

Oumuamua, neobičan izduženi objekat, proleteo je blizu naše planete 2017. godine. Objekat sličan njemu nikada nije viđen, a čak je i ubrzao kretanje kada je izlazio iz našeg Sunčevog sistema, što je takođe nezabeleženo.

Leb se bavio proučavanjem tog neobičnog objekta i objavio da „postoji velika verovatnoća da je veštačkog porekla“.

To je izazvalo senzaciju u naučnoj zajednici jer su, kako tvrdi Leb, njegove kolege „izvedene iz zone sigurnosti“, kaže harvardski profesor u razgovoru za RT, koji je vodio Brajan Mekglinon, poznati britanski novinar.

Međutim, Leb je sada spreman da se još više suprotstavi svojim kolegama, budući da mu krajem januara izlazi knjiga o fenomenu Oumuamua pod nazivom „Vanzemaljsko: Prvi znak inteligentnog života van Zemlje“.

Za one koji negiraju njegove tvrdnje, Leb ima jednostavan odgovor: „Realnost je jedina stvar koja nikad ne odlazi, čak ni kada je ignorišete“.

Oumuamua – proizvod vanzemaljske civilizacije
Leb tvrdi da naša civilizacija „nije posebna“ i da je sigurno bilo još takvih kroz istoriju svemira. Zato misli da bi, u potrazi za vanzemaljskim životom, trebalo da tražimo „tehnološki potpis vanzemaljske civilizacije“:

Među stvarima za kojima bi trebalo tragati, navodi megastrukture, industrijsko zagađenje i ostatke svemirskih brodova. Za Oumuamuu veruje da je upravo ostatak jednog takvog broda, zbog čega je otvorio front u naučnoj zajednici protiv sebe.

Leb veruje da će biti još takvih otkrića, ali da će mnoga biti negirana jer će „njihovi autori biti ismevani, a ideje nikad neće biti prihvaćene“, pošto je razmatranje postojanja inteligentnog života van Zemlje „ozbiljan tabu među astronomima“.

Kada je u pitanju Oumuamua, među naučnicima nema negiranja da je imala zbunjujuća svojstva. Naučnici su zbunjeni kako je ubrzala i izašla iz našeg Sunčevog sistema pod neobičnim uglom.

Sunčevi jedro – novi način za putovanje kroz svemir
Profesor Leb veruje da je razlog ubrzanja to što je „pogurana Sunčevim zracima koji se odbijaju od njenu površinu“.

„Njen čudan oblik ponašao se kao jedro na brodu, jer u vakuumu svemira, veliki, dugi objekti mogu biti ubrzani uz pomoć Sunčevih zraka“, kaže Leb. Pita se da li bi, ako Oumuamua ima „sunčevo jedro“, vanzemaljci mogli da ga koriste za putovanje kroz svemir. Međutim, ova njegova ideja bila je odbačena od naučne zajednice od samog početka.

Mejnstrim nauka tvrdi da je ubrzanje Oumuamue posledica isparavanja vode na njenoj površini, slično kao kod raketnog ubrzanja. Međutim, problem sa tom teorijom je što nije zabeležen „rep“ vodene pare, koji bi morao da se vidi.

U septembru prošle godine, još jedan svemirski objekat je ubrzao na isti način, bez „repa“. Posle analiziranja u super-kompjuteru, utvrđeno je da je „veštačke konstrukcije“. Zapravo je utvrđeno da se radi o odbačenom delu rakete sa Zemlje.

Taj odbačeni deo rakete bio je izduženog i šupljeg oblika i ubrzao je baš onako kako za Oumuamuu tvrdi Leb – zahvaljujući Sunčevim zracima.

„Oumuamua ne može da bude posledica ljudske konstrukcije, jer je kroz naš Sunčev sistem prošla većom brzinom nego što to može ijedna raketa napravljena na Zemlji“, kaže Leb, dodajući, ipak, da nam je potrebno više podataka.
Kako tragati za vanzemaljcima

Konsenzus u naučnoj zajednici je da bi u potrazi za vanzemaljskim životom trebalo tragati za znacima kiseonika. Leb, međutim, to dovodi u pitanje, tvrdeći da to ne bi morao da bude presudan znak za život na nekoj drugoj planeti.

„Kiseonik može da bude produkt prirodnih procesa. Trebalo bi da tražimo industrijsko zagađenje na drugim planetama, složene molekule kao što je hlorofluougljenik, jer oni ne mogu da nastanu prirodnim putem“, kaže profesor sa Harvarda.

Njegove kolege, koje negiraju Lebove tvrdnje, kažu da je Oumuamua asteroid. Tako je profesor Alan Ficsimons sa Univerziteta u Belfastu, izneo trdnju da je njen duguljast oblik posledica toga što je u pitanju deo planete koja je imala „nasilnu prošlost“.

„Ovo je naš prvi bliski susret sa objektom iz nekog drugog zvezdanog sistema. Otkrili smo da ne treba da pretpostavljamo kako je u pitanju objekat veštačkog porekla. Ali to ne znači da taj objekat nema čudesnu prirodu nečega što nam je stiglo iz drugog solarnog sistema“, naveo je Ficsimons za časopis „Nejčr“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.