Polanski posle kritika odustao od namere da vodi dodelu Cezara

Režiser Roman Polanski odustao je od namere da bude domaćin dodele filmske nagrade Cezar u Parizu, posle protesta francuske ministarke za prava žena i udruženja feministkinja zbog optužbi da je, pre više decenija, silovao maloletnicu.

Zvaničnik Akademije umetnosti, tehnike i filma koja organizuje dodelu nagrade Cezar, francuskog ekvivalenta Oskaru, rekao je danas da se sada razmatraju druge mogućnosti za domaćina ceremonije.

Zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, nije hteo da komentariše razloge odluke Polanskog.

Dugogodišnji prijatelj Polanskog, direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo izjavio je za radio Er-Te-El da je razgovarao s režiserom o njegovoj odluci da ne vodi dodelu Cezara i dodao da je Polanski bio „razoren“ kritikama u Francuskoj.

Polanski, koji trenutno živi u Francuskoj, trebalo je da održi uvodni i završni govor na ceremoniji 24. februara.

Francuska ministarka za prava žena Lorans Rosinjol ocenila je da je „iznenadjujući i šokantan“ izbor Polanskog za voditelja ceremonije.

Odluku je kritikovalo i feminističko udruženje „Oze le Feminism“ (Osez le Feminisme) koje je izrazilo „bes“ i pozvalo na protestni skup na dan svečanosti u sali Plejel u Parizu.

Na društvenim mrežama pozivalo se na bojkot dodele nagrada, a pokrenuta je i peticija da Polanski ne vodi ceremoniju.

Poznati režiser, koji trenutno živi u Francuskoj, osvojio je osam Cezara, dva puta za najbolji film, „Tesa“ (1980) i „Pijanista“ (2003), i četiri puta za najbolju režiju. Za film „Pijanista“ je 2003. godine osvojio Oskara.

SAD traži izručenje Polanskog zbog otužbe za silovanje maloletnice 1977. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.