Popularni basket

Kada je Kanađanin Džejm Nejsmit pre više od jednog veka, tačnije, 1891. godine, dok je radio na jednom koledžu u Springfildu u Americi, osmislio igru u kojoj se lopta ubacuje u pletenu korpu, nije mogao ni da pomisli koliku će popularnost u decenijama koje su usledile košarka steći širom sveta. Nejsmit, koji je radio kao nastavnik i trener, želeo je da osmisli sport koji će moći da se igra u sali, na relativno malom prostoru, u vreme dugih hladnih zima u Springfildu. Prva košarkaška utakmica odigrana je uz pomoć fudbalske lopte, a koševe su predstavljale dve korpe za breskve.

Studentima koji su pohađali koledž košarka se mnogo dopala, pa je ova igra ubrzo postala poznata i na drugim koledžima. U godinama koje su pristigle košarka se probila među vodeće sportove i osvojila Američki kontinent. Napravljena je posebna lopta za ovaj sport, popularni basket, a korpe od voća, koje su korišćene kao koševi, zamenili su u početku drveni obruči na stalcima, a zatim, osvajanjem novih tehnologija, i plastični i metalni nosači s koševima prikačenim na table na tačno propisanoj visini. Za razliku od prvih korpi koje su bile učvršćene na određenoj visini i u kojima je lopta ostajala unutra, koševi su imali mrežicu i otvor na gornjem i donjem delu, pa je lopta padala na pod posle datog koša.

Iz američkih gradova košarka je u decenijama koje su usledile preneta na druge kontinente, pa i u Evropu. Popularnost ove igre bila je tolika da je košarka izašla iz studentskih okvira i počela je da se profesionalno igra. Širom sveta organizovani su klubovi i košarkaške lige, a u prošlom veku počela su da se organizuju i velika međunarodna takmičenja u ovom sportu. Danas se košarka igra svuda, veoma je popularna među najmlađima, ali i onim starijima.

Košarkaška pravila menjana su više puta u poslednjih sto godina, ali neka od njih su opstala i sačuvana su od osnivanja košarke do današnjih dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.