Posle 72 godine: Pronađen najpoznatiji ratni brod na svetu

Krstarica USS Indianapolis, koja je isporučivala komponente atomske bombe koja se koristila na Hirošimi, pronađena je posle 72. godine.  Ovaj vojni brod nestao je nakon što je japanska podmornica torpedovala u poslednjim danima Drugog svetskog rata.

Tim civilnih istraživača na čelu sa Microsoftovim suosnivačem Paul Allen otkrio je krstaricu na dnu severnog Pacifičkog okeana, ispod površine na 18.000 metara, prenose mediji u svetu.

Njeno potopljavanje je dovelo do najvećeg gubitka života na moru u istoriji američke mornarice. Pre napada 30. jula 1945. upravo je završila tajnu misiju koja je isporučivala komponente atomske bombe koja se koristila u Hirošimi.

Brod je potonuo za svega 12 minuta, što znači da nije mogao da pošalje signal za pomoć odnosno da rasporedi spasilačku opremu. Od 1.196 članova posade, otprilike 300 je potonulo zajedno sa brodom.

Preostalih 900 su se suočile sa izloženošću, dehidratacijom, trovanjem slanim vodama i napadima ajkula dok su plutali sa nekoliko čamaca za spašavanje i gotovo da nisu imali hrane ili vode. Mornarica je saznala za potapanje četiri dana kasnije kada je brod na rutinskoj kontroli spasao 317 preživelih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.